Valoarea investiţiei oferite prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), sub formă de garanţii, este de aşteptat să crească de patru ori, până la 400 de milioane de euro sau chiar mai mult, datorită efectului de pârghie al investiţiilor private în credite pentru IMM-uri, afirmă comisarul european, Corina Crețu, într-un comunicat de presă, potrivit News.ro.
Programul României este al patrulea de acest gen pentru perioada 2014-2020, iar scopul “Iniţiativei pentru IMM-uri” este de a încuraja statele membre să utilizeze iniţiativa comună elaborată de către
Comisie şi Grupul Băncii Europene de Investiţii (BEI) pentru a stimula accesul la finanţare al întreprinderilor mici europene care se confruntă cu constrângeri financiare.
”Într-o ţară în care IMM-urile reprezintă mai mult de 99% din numărul total de întreprinderi şi care se confruntă cu nevoi serioase de finanţare externă, acest program sprijină întreprinzătorii tocmai pentru a avea acces la produsele de creditare în condiţii mai bune", a declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.
Acest sprijin ”le va permite IMM-urilor să reziste pe piaţă, să depăşească primele etape ale activităţii lor şi le va ajuta apoi să se dezvolte, pentru a putea concura pe piaţa globală”, a adăugat viceprim-ministrul şi ministrul român al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Vasile Dîncu.
Pentru o mare parte a IMM-urilor din România, accesul la finanţare reprezintă cea mai mare preocupare a antreprenorilor. O evaluare recentă realizată pentru România estimează deficitul de finanţare externă pentru IMM-uri la aproximativ 3,4 miliarde de euro până în 2020, acoperind nevoia de diferite tipuri de instrumente financiare (garanţii, împrumuturi cu risc împărţit, micro-creditare, investiţii de capital).
Cele 100 de milioane de euro prevăzute pentru programul “Iniţiativa pentru IMM-uri” au fost realocate din Programul Operaţional Regional 2014-2020, unde au fost iniţial planificate pentru garanţii.
România va primi 23 de miliarde de euro din totalul fondurilor politicii de coeziune din perioada 2014-2020.