14 august, ora 10:00 - Institutul Naţional de Statistică anunţă că în trimestrul doi, economia a scăzut cu 1% faţă de primul trimestru şi a crescut cu 1,2% faţă de acelaşi trimestru din 2013. O evoluţie care nu spune însă nimic despre întoarcerea conomiei în recesiune, aşa cum arată datele Eurostat, publicate câteva ore mai târziu. Biroul de statistică al Uniunii Europene dezvăluia, practic, ceea ce INS a omis să spună: creşterea economică din trimestrul I a fost revizuită în scădere.
Oficialii INS se încurcă în explicaţii.
„Este formatul de comunicat de presă care e valabil din 2009. INS nu a avut niciun interes să nu prezinte datele. Odata trimise la Eurostat sunt publice, ei nu le închid în seif. Nu am avut absolut nimic de ascuns”, s-a apărat Tudorel Andrei, președintele INS.
Cu cifrele celor de la Eurostat în faţă, oficialii INS recunosc, în sfârşit, evidenţa.
„Dacă în 2 trimestre consecutive se înregistrează o scădere, e recesiune. În situația asta, da, e recesiune, dar pe un orizont mai mare e pe trend crescător”, a spus Tudorel Andrei.
Preşedintele statului nu a ratat ocazia de a sancţiona eroarea Institutului de Statistică.
„Văd că și INS, care a lansat o minciună prin omisiune, revine și spune că a avut un formular standard din 2009. Cum e posibil să ne spuna UE și nu INS?”, a argumentat Traian Băsescu, preşedintele României.
Nici Liviu Voinea, ministrul Bugetului, nu a ştiut ce se întâmplă cu cifrele privind evoluţia economiei pe primul trimestru.
„(- Astăzi ați știut de -0,2 pe primul trimestru?) Da, instituțional nu am fost informat, da. E adevărat că sunt în concediu în momentul ăsta, poate că, cine știe, a venit o hârtie la minister”, a spus Liviu Voinea, ministrul Bugetului, în emisiunea "Jurnalul de seară".
Şi totuşi, ministrul nu pare îngrijorat.
„Avem de-a face cu a treia rectificare a acestor cifre în decurs de câteva săptămâni și ele vor mai suferi modificări. Eu sunt reticent în a spune că avem recesiune”, a adăugat Liviu Voinea.
În prima jumătate de an, Produsul Intern Brut a crescut cu 2,4 la sută faţă de acelaşi interval din 2013. Majoritatea specialiştilor estimau o creştere a economiei cuprinsă între 3,5 şi 4,2%, după primele şase luni. Datele INS sunt apropiate de estimările de creştere economică pentru acest an. Guvernul vorbeşte despre o majorare de 2,8% la finalul anului, iar BERD şi FMI mizează pe un avans al economiei de cel puţin 2,2%.