Excesele făcute de inspectorii ANAF se întorc impotriva statului, care poate plăti scump, spune fostul secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Gabriel Biriş, care estimează că statul ar putea plăti peste 9 miliarde de lei pentru derapajele inspectorilor care au facut controale anul trecut la sute de companii. Verificările ar fi fost excesive, cu măsuri drastice, și ar fi dus multe firme în faliment. Fosta conducere a ANAF respinge însă toate acuzaţiile.
La aproape două săptămâni de la plecarea din Ministerul Finanţelor, Gabriel Biriş spune că excesul de zel al ANAF va obliga statul să dea înapoi mare parte din banii ceruţi firmelor controlate.
„În total, vreo 18 miliarde, stabilite doar în 2015, din care o bună parte au fost şi încasate. Probabil că undeva mai mult de jumătate din aceste sume vor trebui returnate”, spune fostul secretar de stat”, spune Gabriel Biriș.
Fostul secretar de stat a explicat cum s-a ajuns aici.
„Mai mult de jumătate din toate deciziile de impunere - 60% adică - emise în special împotriva unor companii mari, au fost duse în penal - chiar aşa? Dintr-odată, toţi devenim hoţi şi evazionişti?”, spune fostul secretar de stat.
Gabriel Biriş face referire la perioada în care Fiscul a fost condus de Gelu Diaconu. Acesta respinge acuzaţiile aduse.
„Sunt 100% minciuni! Dacă mai era nevoie, a demonstrat încă o dată că nu a înţeles nimic din ce se întâmplă în Ministerul Finanţelor Publice şi ANAF”, arată Gelu Diaconu într-un răspuns pentru Digi24.
Cum războiul dintre firme şi ANAF se tranşează tot mai des în instanţă, inspectorii fiscali simt o presiune mai mare. E ceea ce au remarcat şi specialiştii FMI, într-un raport extrem de critic la adresa celor care se ocupă de verificarea marilor firme.
„Teama de a nu omite o ajustare şi cea de a fi obligat să acoperi costurile din buzunarul propriu generează o «paralizie» în rândul inspectorilor din Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili”, arăta FMI în Raportul de Asistenţă Tehnică din mai 2016.
Deciziile greşite luate de inspectorii ANAF au şi un preţ. Anul trecut, instanţele au stabilit că statul are de dat înapoi contribuabililor peste 200 de milioane de lei. Adică un sfert din suma totală disputată în urma controalelor Fiscului din anii anteriori.