George Maior a arătat, într-un interviu la Digi24, că există potențial de creștere a cooperării bilaterale în domeniul energetic și a spus că alte companii americane ar putea fi interesate să investească în România, inclusiv în domeniul gazelor de șist, după ce Chevreon s-a retras din această zonă, din „rațiuni economice și de autoevaluare”.
Exxon, a menționat George Maior, este bine implantată în explorare la Marea Neagră, unde resursele sunt „impresionante”.
„E firesc să existe o dezbatere (în domeniul gazelor de șist) și ea va continua fără îndoială, iar instituțiile trebuie să evalueze corect riscurile ecologice și utilizarea acestor tehnologii. Dar, pe de altă parte, vedeți că cel puțin din punct de vedere al utilizării gazelor de șist, Statele Unite și-au obținut o independență economică pe domeniul energiei extraordinar de semnificativă în plan global, cu efecte geopolitice majore, inclusiv în relație cu alți mari competitori în acest domeniu al energiei de tip clasic, tradițional”, a reliefat George Maior.
„Și România – și nu mă refer la gaze de șist – poate să își obțină independența din propriile resurse de gaze, de petrol, în câțiva ani, în 2019, estimăm noi. Va avea, de asemenea, un impact strategic pe pozițonarea politico-strategică a României în regiune”, a subliniat diplomatul.
Relațiile economice dintre România și SUA nu sunt la nivelul la care ar putea să fie și din cauze care țin de o birocrație internă, de fluctuația în legislație, regimuri fiscale sau chiar probleme care țin de corupție. „E vorba de prima economie a lumii. Potențialul e imens și aș vrea să valorificăm la maximum oportunitățile semnificative de investiții în România, mai ales în zonele care ne preocupă, chiar din punct de vedere strategic – mă refer la energie, tehnologia informației, unde cred că investitorii americani vor găsi oportunități interesante”, a punctat viitorul ambasador al României la Washington.