Andrea Schaechter a anunţat măsurile cheie-propuse de Guvern pentru a aduce bani la buget: legarea accizelor de inflaţie, o nouă taxă specială la carburanţi şi impozitarea constructiilor speciale.
În ceea ce priveşte promisiunea Guvernului de a reduce contribuţiile sociale cu 5% de la jumătatea anului viitor, Andrea Schaechter a precizat că acest lucru nu se poate face decât dacă bugetul nu va fi afectat.
Măsura era una aşteptată de mediul de afaceri. Calculele Guvernului arată că pentru a fi introdusă această măsură ar fi nevoie de 2 miliarde de lei.
„Este important să menţionăm că Guvernul se angajează să îmbunătăţească gradul de colectare. Scopul este de a lărgi baza de impozitare pentru companii şi singurele active care sunt impozitate sunt doar clădirile. La acest moment, Guvernul doreşte să lărgească această definiţie pentru a cuprinde mai multe active fizice care se află în bilanţurile companiilor”, a declarat, marți, Andrea Schaechter.
„Trebuie să evităm ca o reducere a contribuţiei să creeze o gaură în buget, trebuie să găsim măsuri care să contrabalanseze. Am evidenţiat că acest lucru trebuie să se facă astfel încât impactul pe buget să fie zero”, a adăugat, șefa misiunii FMI în România.
Majorări de venituri cu un preț
Pensiile, salariul minim şi lefurile unor categorii de bugetari cresc de anul viitor. Însă aceste majorări de venituri pentru unii vin cu un preţ plătit de toţi.
Carburanţii se vor scumpi, de la anul, cu 38 de bani pe litru sau chiar mai mult. Noile tarife la combustibili vor trage în sus şi preţurile pentru mâncare, transport şi servicii.
Cu alte cuvinte, ceea ce Guvernul a negat cu vehemenţă în ultimele zile, a fost recunoscut, după negocierile finale cu oficialii FMI.
Din 2014, accizele vor ţine pasul cu preţurile. Aceste taxe vor fi indexate cu rata inflaţiei. Asta înseamnă că vor costa mai mult alcoolul, ţigările şi în special carburanţii.
În cazul combustibililor, cauza principală de scumpire ar fi introducerea unei noi taxe pentru infrastructură, de 7 eurocenţi pe litru.
Un litru de benzină va ajunge astfel să coste circa 6 lei, adică un euro şi 35 de eurocenţi. Ceea ce înseamnă că şoferii români vor plăti mai mult decît vecinii bulgari şi unguri.
În goana după bani, Guvernul pune taxe inclusiv pe stâlpi. Vor mai fi impozitate şi unele construcţii industriale, în prezent scutite.
Totodată, Guvernul majorează şi redevenţele încasate de la societăţile care exploatează resurse minerale. Sunt exceptate însă companiile de petrol şi gaze, cele care aduc, de fapt, cei mai mulţi bani la buget.
Anul 2014 aduce însă şi veşti bune. „Toate pensiile vor fi indexate cu 3,76 la sută. Referitor la salariul minim, vom lua în calcul cresterea la 850 de lei, din 1 ianuarie și 900 de lei, din iulie. Vom continua negocierile ca să stabilim gradul în care vor crește salariile medicilor rezidenți, ale profesorilor debutanți și ale altor categorii”, a declarat premierul Victor Ponta.
Reducerea CAS a rămas deocamdată la stadiul de promisiune. Nivelul contribuţiilor la asigurările sociale ar urma să scadă cu 5 puncte procentuale din iulie anul viitor. Asta, dacă Guvernul va găsi şi bani pentru a susţine această măsură.