Fitch: Proiectul de buget pentru 2019 se bazează pe presupuneri optimiste

Data actualizării: Data publicării:
darius valcov eugen teodorovici taxa pe lacomie inquam octav ganea 20181221221714_OGN_8585-01

Agenţia de rating Fitch a avertizat că proiectul de buget pentru 2019, publicat de Ministerul Finanţelor în 31 ianuarie, se bazează pe presupuneri optimiste şi nu clarifică incertitudinea legată de taxa pe activele bancare. Fitch avertizează că alegerile prezidenţiale din 2019 vor face dificilă reducerea cheltuielilor, dacă avansul veniturilor nu este în linie cu previziunile Guvernului.

Fitch Ratings evalueaza romania
Sursă foto: Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images

Proiecţia bugetară pentru acest an este construită pe un produs intern brut de 1.022.500 milioane lei, o ţintă de creştere economică de 5,5%, o rată a inflaţiei de 2,8%, un deficit bugetar pe cash estimat la 2,55% din PIB şi un deficit prognozat la 2,57% din PIB.

Draftul de buget al României, pe 2019, are ca obiectiv o reducere a deficitului bugetar, dar se bazează pe presupuneri optimiste şi nu clarifică incertitudinea legată de noua taxă pe activele bancare”, se arată în comunicatul Fitch.

Agenţia a estimat, în noiembrie, când a reconfirmat ratingul BBB-/stabil pentru România, că deficitul bugetar din acest an va fi de 3,5% din PIB.

Analiştii Fitch sunt sceptici în legătură cu obţinerea unui deficit bugetar de 2,6%, având în vedere previziunile optimiste ale Guvernului. Proiectul de buget prevede o creştere a cheltuielilor de 13,4%, dar noile măsuri spefice de creştere a veniturilor fac referire la o sumă netă de 3,3 miliarde de lei (0,3% din PIB), potrivit agenţiei.

Bugetul se bazează pe o creştere a PIB-ului de 5,5%, mai mare decât estimarea Fitch de 3,2%. Prevede o creştere nominală a veniturilor de 15,7%, mai mare decât creşterea nominală a PIB, şi estimează venituri suplimentare de 0,7% din lupta cu evaziunea fiscală”, se arată în comunicat.

Mai mult de atât, Fitch avertizează că alegerile prezidenţiale din 2019 vor face dificilă reducerea cheltuielilor, dacă avansul veniturilor nu este în linie cu previziunile Guvernului.

Agenţia estimează că Guvernul ar putea încasa 3-4 miliarde de lei din taxa pe activele bancare, în condiţiile unei taxe de 0,3% din activele bancare, plătită trimestrial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri