Specialiştii în fiscalitate şi avocaţii sunt primii care critică ideea.
„Se încalcă prezumţia de nevinovaţie, adică toţi românii ar trebui să fie presupuşi infractori şi nu există în nicio ţară, cel puţin din UE, să se raporteze toate rulajele dintr-un cont”, spune avocatul Marius Coltuc.
„Nu mai putem vorbi de secret bancar, de facto nu mai putem vorbi de elemente legate de dreptul la viaţa privată a cetăţeanului”, este de părere Daniel Anghel, specialist în fiscalitate.
Acum, băncile sunt obligate să ofere informaţii Fiscului doar în cazul suspecţilor de evaziune fiscală. Fiscul vrea să primească însă date în fiecare lună, din toate conturile, ca să combată evaziunea fiscală. Asociaţia Română a Băncilor încă nu a dat un răspuns final. Propunerile similare din 2004 şi 2010 au fost respinse însă.
Propunerea Ministerului Finanţelor pleacă de la o iniţiativă la nivel internaţional, care stabileşte o comunicare automată între bănci şi inspectorii fiscali, pentru combaterea evaziunii. Controlul conturilor bancare se practică şi în Germania, de exemplu. Cu diferenţa că acolo Fiscul primeşte o singură dată pe an o informare la sume, nu detalii despre toate operaţiunile.
Până şi Elveţia a renunţat toamna aceasta la secretul bancar care i-a adus renumele de paradis fiscal, la presiunile făcute de autorităţile europene şi americane.