George Ionescu a adunat restanţe la Fisc de circa 7.000 de lei. A fost însă anunţat de inspectorii ANAF că i se vor bloca conturile pentru o datorie dublă. Pentru că nu înţelegea de unde vine diferenţa, a luat la verificat datele din contabilitatea firmei.
„Prima dată am fost la ANAF şi mi s-a spus că s-ar putea să fie sumele dublate, după aceea a trebuit să mă duc să fac o cerere de reevaluare a propririi, am facut cererea, a trebuit să mai merg o dată să primesc cererea cu care merg la bancă pentru ca aceasta să schimbe suma de proprire”, a spus George Ionescu, administratorul unei firme.
Dar pentru că întâlnirile cu inspectorii fiscali se programează doar dimineaţa, a fost nevoie de trei zile pentru a remedia eroarea din sistem. „În total, minim trei drumuri, cel puţin 2-3 ore pe drum”, a completat George Ionescu.
Avocaţii sunt obişnuiţi cu astfel de situaţii. Ba mai mult, spun că, în unele cazuri, Fiscul ajunge să blocheze toate conturile firmei cu datorii.
„Nu e deloc neuzual ca un contribuabil care are două, trei conturi în diverse bănci, sa se trezeşte că, dacă are suficienţi bani în fiecare cont, suma să îi fie luată de trei ori”, a spus avocatul Gabriel Biriş.
Cea mai simplă cale de a recupera banii este ca administratorul firmei să ceară inspectorilor fiscali recalcularea datoriilor. Celelalte variante pot dura şi câţiva ani.
„Se poate face contestaţie şi se poate ajunge chiar în instanţă. Ajungi la un consum excesiv de timp şi de bani...dar şi de nervi”, a adăugat consultantul fiscal Alexander Milcev.
„Dacă sumele pe care le ai de cerut nu sunt suficient de mari ca sa acopere costurile, ajungi sa nu le mai ceri, ajungi să îţi înghiţi paguba”, a adăugat Gabriel Biriş.
Până la această oră, reprezentanţii ANAF nu au transmis câte firme au conturile blocate pentru sume mai mari decât cele datorate. Totuşi, problemele sistemului nu sunt străine conducerii instituţiei. În primăvară, şeful Fiscului recunoştea că sistemul informatic are probleme, dar le punea şi pe seama faptului că sunt prea puţini angajaţi şi prea mult de muncă.
"Acest gen de popriri, să le spunem ilegale, sunt generate de greşeli în evidenţa administraţiilor fiscale, e un lucru pe care-l recunoaştem şi care va fi remediat. (...) Pot fi şi erori umane. În avalanşa sarcinilor zilnice, mai ales în zona Capitalei, unde acum suntem excedaţi de ceea ce trebuie făcut zilnic, şi greşeala umană este de luat în calcul", declara, în martie, Gelu Ştefan Diaconu, preşedintele ANAF, citat de cursdeguvernare.ro.