Fiscul, cu ochii pe veniturile românilor din străinătate. Ce spune Ministerul de Finanțe
Data actualizării: Data publicării:
Deşi România se confruntă cu o evaziune fiscală estimată la cel puţin 16% din PIB, Fiscul a terminat treaba în ţară și caută taxarea în străinătate.
Ambasadele şi consulatele trebuie să îi identifice pe ce cei stabiliți în afara granițelor pentru a se înregistra în Spaţiul Privat Virtual. Acesta este portalul prin care ANAF le va urmări rezidenţa fiscală şi le va comunica dacă au taxe de plătit în ţară. Aceasta, deși cine stă mai mult de şase luni într-o ţară şi obţine venituri acolo are rezidenţă fiscală în acea țară.
Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici nuanțeză proiectul și spune că nu e vorba de obligativitate, ci de o alegere pe care o pot face românii din afara granițelor. Dacă ar avea de ales, poate unii ar plăti taxe în România unde, cu toate contribuţiile, totuşi impozitul pe venit este la doar 10%. Taxarea în ţările de în care muncesc aceștia este mult mai sus. Dar nu au de ales, pentru că Fiscul de acolo îşi face treaba şi se ocupă de ce are în curte în primul rând.
„Ideea e de a simplifica si debirocratiza încă o zonă a ANAFși de a îmbunătăți relația statului pe zona de fiscalitate cu românii care trăiesc în afara țării. E o propunere de a folosi acestsistem, de a se înrola dacă doresc. Prin ambasade și consulate, primesc parole pentru a intra în sistem, pentru a nu mai veni în țară. E o simplificare radicală. E un mijloc de comunicareîntre stat și contribuabil”, a spus Eugen Teodorovici.
Ministerul de Finanțe arată într-un comunicat că „că propoziția 'identificarea contribuabililor la misiunile diplomatice/oficiile consulare ale României' se referă la îndeplinirea procedurii de confirmare a identității contribuabililor, care solicită înregistrarea ca utilizatori ai serviciului 'Spaţiul privat virtual' la sediul misiunilor diplomatice/oficiilor consulare ale României”.
Potrivit ministerului, „scopul acestei prevederi este de a veni în întâmpinarea persoanelor fizice care au cetățenia română și doresc să se înroleze voluntar în SPV, dar domiciliază, au reședința sau lucrează în străinătate”.