Ministerul Finanţelor a finalizat proiectul legii redevenţelor, însă acesta urmează să fie dezbătut și aprobat de către viitorului guvern, spune actualul ministru de Finanțe, Anca Dragu.
![Platforma petroliera 2036818-Mediafax Foto-Cristi Cimpoes-3](https://s.iw.ro/gateway/g/ZmlsZVNvdXJjZT1odHRwJTNBJTJGJTJG/d2ViYWRtZGlnaTI0LnJjcy1yZHMucm8l/MkZ3cC1jb250ZW50JTJGdXBsb2FkcyUy/RjIwMTUlMkYwNSUyRjU1Njg1ZGRlNjgy/Y2NmOGFjOWQ5MDNjZC5qcGcmdz04MDAm/aGFzaD03YTlkYmViNWFhYjg2ZTg0YzQxMDFmYjQ3NDBiNDNmNw==.thumb.jpg)
Proiectul legii redevenţelor, aflat de trei ani în discuţii, a fost finalizat de Ministerul Finanţelor, care a colaborat cu specialişti ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) la redactarea documentului, care menţine nivelul redevenţelor la un nivel apropiat de cel actual şi oferă deduceri pentru investiţiile offshore, a declarat joi ministrul Finanţelor, Anca Dragu, la prezentarea bilanţului de 12 luni de la preluarea mandatului.
Discuţiile despre acest proiect au început în 2013, când premierul de atunci, Victor Ponta, a promis că va introduce un nou sistem de taxare, mai aspru, a resurselor de petrol şi gaze. În prezent, proiectul a fost finalizat, nivelul redevenţelor rămânând la fel, a declarat Dragu, potrivit News.ro.
”Nivelul redevenţelor a rămas neschimbat, dar vor fi oferite deduceri pentru investiţiile offshore. Proiectul a fost finalizat la minister, am colaborat şi cu specialişti FMI în acest sens, dar va rămâne de aprobat pentru viitorul Guvern”, a spus Dragu.
În prezent, redevenţele variază între 3,5% şi 13,5% din valoarea producţiei, în funcţie de mărimea zăcământului.
Potrivit datelor preliminare, statul român a încasat anul trecut redevenţe petroliere şi miniere în valoare totală de circa 1,3 miliarde lei, echivalentul a 292 milioane de euro, sub nivelul din anii precedenţi.
Nivelul redevenţelor a fost îngheţat timp de zece ani, între 2004 şi 2014, prin contractul prin care controlul Petrom a fost cedat către grupul austriac OMV.
![](https://s.iw.ro/gateway/g/ZmlsZVNvdXJjZT1odHRwJTNBJTJGJTJG/dmlld3NjbnQuMTYxNi5ybyUyRmMuZ2lm/JTNGaWQlM0QxNjA1MjYxMyUyNnBpZCUz/RDI3MDEmdz04MDAmaGFzaD05NzNiMDIy/YmRjYzZlYWFhMGMzNDQxMGRiZmYzMDdkOQ==.gif)