Raport: Guvernul a decis soarta Pilonului II de pensii
Data actualizării: Data publicării:
Soarta Pilonul II de pensii a fost decisă de Guvern, potrivit unui raport care a ajuns pe masa Comisiei Europene, la solicitarea oficialilor de la Bruxelles, îngrijoraţi de creşterea deficitului bugetar din România, mult peste cifrele convenite. Statul ia în calcul reaplicarea sistemului de pensii din 2008, anul în care a fost creat pilonul II. În traducere, asta înseamnă reducerea contribuţiilor care ajung la fondurile administrate privat.
În prezent, din cele 10,5 procente reţinute din salariul unui român pentru pensie, 5,4% se duc către sistemul public, iar 5,1% către sistemul privat.
În 2008, această contribuţie era de numai DOUĂ procente şi avea să ajungă la 6% în 2016, potrivit legii pensiilor. Statul a amânat însă de mai multe ori această majorare. Anul acesta s-a discutat inclusiv despre desfiinţarea Pilonului II, dar Guvernul a negat şi a spus că are trei variante de lucru: fie taie comisioanele administratorilor, fie trimite mai mult din contribuţii către stat şi mai puţin la privat, fie îi lasă pe oameni să decidă.
Prima şi cea mai rapidă se pare că va fi reducerea contribuţiei care pleacă de la salariat către fondul privat de pensie.
Florin Cîţu, senator PNL: „Le-au spus celor de la Comisia Europeană, nu sunt interesați să reducă deficitul structural. Se uită la reducerea contribuțiilor pentru pensii. Este în acel document al Comisiei Europene publicat ieri, este încă pe masa de lucru al celor de la Ministerul de Finanțe, reducerea contribuțiilor pentru Pilonul II de pensii. De fapt, acolo se exprimă mai dur: guvernul a spus că vrea să întoarcă reforma pensiilor din 2008, atunci când a apărut Pilonul II de pensii. Vor să întoarcă, sa-l taie de tot. Este reversarea reformei din 2008.”