Primăria București are conturile blocate pentru datorii de 3 miliarde de lei. Nicușor Dan cere ajutorul Ministerului de Finanțe

Data publicării:
nicusor dan cu esarfa tricolora de primar
Nicușor Dan cere sprijinul Ministerului Finanțelor pentru deblocarea conturilor Primăriei București Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Edilul municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, i-a solicitat sprijinul ministrului finanţelor, Alexandru Nazare, în condițiile în care, din cauza datoriilor de 3 miliarde de lei, conturile Primăriei sunt blocate şi nu se pot face investiţii.

Printre investiţiile blocate din cauza acestei situaţii, Nicușor Dan a menționat lucrările de extindere din Prelungirea Ghencea sau cele de la staţia de la Glina.

Nicușor Dan a avut marți o întâlnire cu ministrul finanţelor, căruia i-a cerut să permită creşterea gradului de îndatorare a Primăriei, astfel încât să poată fi făcute şi investiţii, informează Agerpres.

„Am găsit datorii curente de 3 miliarde de lei. Asta înseamnă trei sferturi din bugetul pe un an. Am avut îngăduinţa Ministerului de Finanţe, care ne-a compensat pe termie (pentru energia termică - n.r.) 300 de milioane de lei. Am avut îngăduinţa marii majorităţi a creditorilor, care ne-au eşalonat plăţile. Conturile noastre sunt încă blocate pentru investiţii. (...) Am făcut o vizită la ministrul de Finanţe şi modul în care am dori să rezolvăm această situaţie, care e un blocaj, este să asumăm pentru 2021 că din banii pe care îi primim de la bugetul naţional şi banii pe care îi colectăm noi din diverse taxe să acoperim cheltuielile de funcţionare şi datoriile curente. Cu acceptul Ministerului de Finanţe, să ridicăm nivelul de îndatorare. Avem un mare avantaj, că suntem puţin îndatoraţi pe termen mediu şi lung în comparaţie cu oraşele occidentale. Deci ne putem împrumuta, dacă ne dă voie Ministerul de Finanţe. Domnul ministru Alexandru Nazare mi-a spus să fac solicitările în scris ca departamentele ministerului să dea un punct de vedere”, a declarat primarul Nicuşor Dan, marți seara, la postul B1 TV.

Edilul a declarat că suma pentru care sunt blocate conturile pe investiţii este de 40 milioane lei.

„40 de milioane de lei nu este o sumă aşa de mare la nivelul bugetului Bucureştiului. Noi primim cam 260 - 280 milioane lei de la Guvern, în fiecare lună, din care dăm 60 milioane lei la transportul public, dăm 60 de milioane lei la termie, mai dăm 70 milioane lei la salarii, mai dăm vreo 40 milioane lei ajutoare sociale pe care am asumat că le plătim, mai sunt alte cheltuieli şi nu rămânem cu mare lucru”, a explicat Nicuşor Dan.

ELCEN a ieșit din insolvență

Primarul Capitalei a mai declarat la B1TV că ELCEN nu mai e în insolvență, așa că poate accesa fonduri europene pentru a avea noi centrale „mult mai performante energetic și care nu au inerția pe care o au centralele de acum”.

Între timp, a fost semnat un contract de 300 de milioane de euro pentru înlocuirea a 200 de kilometri (din cei 1.000 de km) din rețeaua principală de termoficare. Lucrările se vor face de așa natură încât traficul să fie cât mai puțin afectat, deși acest lucru e inevitabil, a spus primarul. 

Nicușor Dan a explicat și de ce este preferabil sistemul de încălzire centralizată în locul centralelor de apartament sau a celor de cvartal: „Sistemul de încălzire centralizată e singurul viabil, corect acum, cu toate belele lui. Pentru că e vorba de eficiență energetică și e vorba de poluare. Mulți oameni care au centrale de apartament poluează mult, mult mai mult decât un CET la marginea orașului și e și o chestiune operațională. Chiar dacă am vrea să trecem toți acum pe centrale, nu ar fi capacitatea logistică a Distrigazului pentru a extinde rețelele să se branșeze. Au spus că ar dura 10 ani. Deci e exclus altă variantă. Centralele de cvartal (soluție pe care o propunea Traian Băsescu - n.r.) e o soluție interesantă, dar e mai bună cea centralizată din perspectivă energetică și de poluare”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri