Personalul medical va primi indemnizație de hrană pe tot anul 2018

Data publicării:
BANI PORTOFEL

Legea salarizării a fost completată prin OUG: 35% în plus pentru fonduri comunitare este una dintre modificările aduse. Prin excepțiile cuprinse, prin prevederile noi introduse, aplicabile doar unor categorii, legea salarizării devine doar o amintire a ceea ce se dorea odinioară: o lege unică a salarizării, aplicabilă tuturor, bazată pe aceleași principii.

Personalul din sistemul sanitar care a beneficiat în acest an de tichete de masă va primi indemnizaţie de hrană pe tot parcursul anului 2018, iar această indemnizaţie va fi exceptată anul viitor la stabilirea limitei de sporuri de 30%, informează News.ro.

Guvernul a adoptat miercuri un proiect de Ordonanţă de urgenţă care stabileşte şi prorogarea până la 1 martie 2018 a prevederilor care condiţionează încadrarea sporurilor în limita de 30% pentru personalul din sistemul sanitar, precum şi salarizarea gărzilor.

De asemenea, acelaşi proiect de act normativ reglementează modalitatea de aplicare a sistemului de plată cu ora sau prin cumul pentru cadrele didactice, dar şi majorări salariale pentru unele categorii, de exemplu pentru personalul care gestionează fonduri comunitare.

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, iar parte din modificările aduse vizează personalul din sistemul santiar, precum şi cadrele didactice.

Potrivit proiectului de Ordonanţă, personalul din sistemul sanitar care a primit tichete de masă în acest an va beneficia de indemnizaţie de hrană pe tot parcursul anului 2018, iar această indemnizaţie va fi exceptată anul viitor la stabilirea limitei de sporuri de 30%.

În ceea ce priveşte acordarea sporurilor, documentul aprobat de Guvern stabileşte prorogarea până la 1 martie 2018 a prevederilor care condiţionează încadrarea sporurilor în limita de 30% pentru personalul din sistemul sanitar. Începând cu data de 1 martie 2018, pentru personalul din sistemul sanitar şi de asistenţă socială, cuantumul sporurilor pentru condiţii de muncă se va determina conform Regulamentului-cadru de acordare a sporurilor, elaborat de Ministerul Sănătăţii până la data de 1 martie 2018, fără a depăşi limita de 30%.

Tot din luna martie 2018, pentru personalul din sistemul sanitar, determinarea drepturilor salariale aferente activităţii prestate în linia de gardă, a sporului pentru activitatea prestată în ture, a sporului acordat pentru munca prestată în zilele de sâmbătă şi duminică şi de sărbătorile legale şi a sporului pentru munca prestată în timpul nopţii se va face conform prevederilor legale aplicabile pentru luna ianuarie 2018.

Ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern vizează şi clarificarea salarizării gărzilor obligatorii efectuate de medici în afara programului normal de lucru de la funcţia de bază până la limita a 48 de ore pe săptămână.

În ceea ce priveşte domeniul educaţiei, noul act normativ reglementează modalitatea de aplicare a sistemului de plată cu ora sau prin cumul pentru personalul  didactic de predare, de conducere, îndrumare şi control, prin ordin al ministrului educaţiei naţionale.

Guvernul spune, într-un comunicat de presă, că pentru a evita diminuarea drepturilor salariale ca urmare a noilor măsuri de transfer a contribuţiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, a aprobat acordarea, începând cu 1 ianuarie 2018, a unei majorări salariale de 28,5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, pentru personalul plătit din fonduri publice care beneficiază de  scutire de impozit pe venit la 31 decembrie 2017, potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. Celelalte categorii de personal vor beneficia de o majorare salarială de 25% începând cu 1 ianuarie 2018 faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017.

"Pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit/încadrat şi pentru personalul promovat s-a creat posibilitatea identificării unei funcţii similare în plată la nivelul instituţiilor subordonate, în situaţia în care aceasta nu există în cadrul aceleiaşi instituţii/autorităţi publice, în vederea eliminării dificultăţilor existente în prezent la stabilirea modalităţii de salarizare.Completările Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice au fost făcute şi pentru sprijinirea implementării proiectelor finanţate din fonduri europene nerambursabile", arată Guvernul. 

Astfel, s-a stabilit:

- eliminarea condiţiei de eligibilitate a cheltuielilor de personal de a fi rambursate din fonduri europene, astfel încât vor primi majorarea salarială toate persoanele nominalizate în echipe de proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile; 

-personalul angajat în afara organigramei pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene nerambursabile va fi plătit conform condiţiilor din ghidul solicitantului; 

- condiţiile de înfiinţare a posturilor în afara organigramei responsabile cu implementarea proiectelor, cât şi procedura de recrutare şi selecţie a persoanelor, precum şi criteriile pe baza cărora se stabileşte procentul de majorare salarială se realizează pe baza unui regulament-cadru elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene  (MDRAPFE) care se aprobă prin hotărâre a Guvernului; 

- clarificarea acordării majorării de 25% atât pentru preşedinţii, cât şi pentru vicepreşedinţii consiliilor judeţene, respectiv pentru primarii şi viceprimarii unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile.

De asemenea, prin acest proiect de Ordonanţă pentru personalul care gestionează fonduri comunitare este stabilită o majorare salarială de până la 35%, faţă de maxim 25% cât prevede legea în prezent. Această majorare se va acorda în baza criteriilor stabilite prin regulament-cadru elaborat de MDRAPFE şi aprobat prin hotărâre a Guvernului. În ce priveşte indemnizaţia de hrană, aceasta se va acorda lunar, într-un cuantum reprezentând a 12-a parte din două salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată.

Prin Ordonanţa de urgenţăau fost corectate şi unele salarii de bază în vederea respectării corelaţiilor între funcţii, mai spune Guvernul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Marcel Ciolacu a susținut ultima ședință la Guvern ca premier al României. Mesajul pentru viitorul cabinet...
Digi FM
Tudor Chirilă a primit amenințări cu moartea: "Inboxul meu e plin de înjurături suburbane, dar am să spun...
Pro FM
Mariah Carey are doi copii de 13 ani. Cum arată acum gemenii artistei
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Pensiile în pericol în 2025: „Ordonanța trenulețul” vine peste pensionari! Câți bani se pot pierde?
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei