Modificările la Codul Fiscal, în vigoare doar după trei luni
Data publicării:
Guvernul vrea să reducă termenul de intrare în vigoare a modificărilor din Codul fiscal, de la 6 luni, la 3 luni.
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, vineri, în şedinţa de Guvern, că doreşte reducerea termenului de intrare în vigoare a modificărilor la Codul fiscal, de la 6 luni, la 3 luni, afirmând că este nevoie de această măsură pentru a putea aplica Legea salarizării.
”Este şi o solicitare din partea noastră pentru a putea pregăti aplicarea legii salarizării, precum şi reducearea impozitului pe venit şi a cotelor contribuţiilor de asigurări sociale. Vă solicităm deci modificarea unui articol din Codul Fiscal, cu precizarea că nu e vorba de creşteri de taxe sau impozite ori de introducerea altora noi. Este vorba de reducearea unui termen, de la 6 la 3 luni de intrare în vigoare a modificărilor Codului fiscal", a spus Olguţa Vasilescu, în debutul şedinţei de Guvern.
Ea a afirmat că de această măsură este nevoie pentru că Legea salarizării ar fi trebuit să apară "la pachet" cu modificările la Codul fiscal şi trebuie "recuperată această întârziere",
Articolul la care face referire ministrul Muncii este articolul 4 al Codului fiscal.
"Prezentul cod se modifică şi se completează prin lege, care intră în vigoare în termen de minimum 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I", se arată în Legea 227/2015. Asta înseamnă că orice modificare a Codului fiscal trebuie să respecte acest termen, de minimum şase luni.
Ce spune actualul articol 4: ”Modificarea și completarea Codului fiscal”
Prezentul cod se modifică și se completează prin lege, care intră în vigoare în termen de minimum 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.
În cazul în care prin lege se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilități existente, acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an și vor rămâne nemodificate cel puțin pe parcursul acelui an.
În situația în care modificările și/sau completările se adoptă prin ordonanțe, se pot prevedea termene mai scurte de intrare în vigoare, dar nu mai puțin de 15 zile de la data publicării, cu excepția situațiilor prevăzute la alin. (2).