Ministrul Finanţelor pune capac consultanţilor fiscali: E mai ieftină o aplicaţie informatică

Data publicării:
Official Doping Center For Athens 2004 Olympic Games
ATHENS, GREECE - AUGUST 9: A labratory technician works on a computer at the Doping Control Laboratory of Athens during the final days before the start of the 2004 Olympic Games August 9, 2004 in Athens. The Olympic Games will start on Friday, August 13. (Photo by Ian Waldie/Getty Images)

Implementarea noului impozit pe venitul global se va desfăşura în două sau trei etape, prima etapă urmând să înceapă de la 1 ianuarie 2018, în condiţiile în care rolul consultanţilor fiscali ar putea fi luat de un sistem informatic, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, în cadrul unei conferinţe de presă.

Official Doping Center For Athens 2004 Olympic Games
FOTO: Getty Images

La finalul lunii mai, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, referitor la impozitul pe venitul global, că Guvernul s-ar putea să ia decizia să nu mai folosească consultanţi fiscali şi să amâne cu un an introducerea deducerilor pe bază de chitanţe, perioadă în care să se informatizeze administraţia. Ştefan a anunţat marţi că prima etapă va începe de la 1 ianuarie 2018.

”Vor fi două sau trei etape de implementare a acestui sistem. Cu siguranţă, prima etapă va fi de la 1 ianuarie 2018”, a afirmat Ştefan.

El a subliniat că se va trece la globalizarea în 2019 a veniturilor, dar fără a se elimina reţinerea la sursă a celor de natură salarială. În plus, o aplicaţie informatică ar putea înlocui consultanţii fiscali în cazul aplicării impozitului pe venitul global, dacă statul ar reuşi să integreze resursele informatice care se regăsesc astăzi în diverse instituţii, în condiţiile în care există constrângeri în ceea ce priveşte sistemul informatic al Fiscului de a implementa rapid un astfel de sistem.

”Ceea ce ar fi trebuit să facă aceşti consultanţii fiscali se poate rezolva folosind resursele informatice care se regăsesc astăzi în diverse instituţii ale statului, în administraţia centrală sau locală, dacă suntem în stare să le integrăm într-o aplicaţie informatică. Dacă reuşim, vom avea tot ceea ce ar fi trebuit să conţină declaraţiile fiscale (...). Cred că este o soluţie mai ieftină, mai bună, mai modernă”, a afirmat Ştefan.

El consideră că, atunci când se va implementa acest sistem, fiecare cetăţean va avea la dispoziţie un mecanism online pentru plata impozitelor şi taxelor. Angela Roşca, membru al organizaţiei Romanian Business Leaders (RBL) care face parte din Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), a declarat, la finalul lunii mai, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii că există riscul unei creşteri a taxelor în următorii doi ani, în condiţiile în care noul sistem global de impozitare propus de PSD va afecta puternic încasările la buget în 2018.

În plus, suma anunţată ca posibilă pentru plata unui consultant fiscal, de 8.000-10.000 de lei pe lună, este nerealistă şi este greu de înţeles mecanismul prin care s-ar putea acorda această sumă de la buget pentru o persoană care acordă asistenţă, a declarat, tot în luna mai, preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali (CCF), Dan Manolescu.

Studiu: Românii şi-ar lăsa economiile pe mâna unui robot financiar

Un robot care să aibă ultimul cuvânt, în chestiuni financiare! E visul a doi români din 5! Nu i-ar da totuşi, mână liberă total, acestuia - şi-ar păstra dreptul de a respinge acele tranzacţii, care li s-ar părea nesigure. Românii sunt depăşiţi doar de turci în ceea ce priveşte încrederea în roboţii financiari.

Turcia, România şi Polonia sunt ţările în care populaţia are cea mai mare încredere într-un program informatic bancar, arată datele unui studiu. Cu toate acestea, românii nu vor să rişte şi vor să păstreze dreptul de a respinge o investiţie nesigură. La polul opus, Luxemburg este ţara în care doar 12% din populaţie şi-ar lăsa economiile pe mâna roboţilor.

Datele studiului mai arată că procentul românilor care ar apela la un consilier financiar bancar pentru a primi sfaturi în legătură cu investirea economiilor este acelaşi cu cel al românilor care vor consultaţi virtuali - 38 la sută. In schimb, 17% ar apela la ajutorul prietenilor. 13% ar alege un program de internet banking, şi tot 13 procente dintre românii chestionaţi ar căuta sfaturi pe internet.

Peste jumătate dintre români au ales aplicaţiile de pe telefon pentru diverse operaţiuni bancare. Cei mai mulţi susţin că preferă să facă tranzacţii de pe telefon pentru că este metoda cea mai comodă. Aproape un sfert au fost convinşi de ofertele băncilor, iar 9 procente pentru că au încredere în aceste aplicaţii.

Citiți și: 

Examen pentru cea mai căutată meserie. Cum poţi obţine un post plătit cu până la 10.000 de lei

Consultanții fiscali, de șapte ori mai puțini decât necesarul

Guvernul vrea să schimbe sistemul de impozitare. Care sunt noutățile

VIDEO. Ministrul Finanțelor explică cum se va face impozitarea gospodăriilor

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...