Plata impozitelor este o corvoadă pentru mulţi români, dar plata acestoră dă dreptul contribuabililor să ceară statului să ”îşi îndeplinească menirea”, iar fără o bună colectare a taxelor nu putem avea autostrăzi şi spitale, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.
Isărescu a spus că, pentru mulţi români, plata impozitelor este o corvoadă, dar este un act necesar, a spus el în cadrul conferinţei ”TAXEDU - Educaţia fiscală a tinerilor europeni prin mijloace digitale”. Portalul TAXEDU, creat cu sprijinul Comisiei Europene (CE) îşi propune să informeze şi să educe tinerii în legătură cu rolul impozitelor.
”Observăm că pentru mulţi, plata impozitelor este o corvoadă şi poate chiar a fost, date fiind unele experienţe din trecut. Sistemele însă se modernizează, astăzi plătim impozite online, lucrurile se simplifică. Mai este însă un pas la acest nivel al mentalităţii. Conştientizarea faptului că plata impozitului este unul din actele cetăţeneşti care ne dă dreptul să cerem statului să îşi îndeplinească menirea”, a spus Isărescu, în cadrul conferinţei.
Guvernatorul a subliniat că, fără o bună colectare a taxelor, nu putem avea autostrăzi.
”Spunea cineva ”Nu îmi place să plătesc taxe, dar îmi place să dorm liniştit noaptea”. E deja un pas. Dar mai mult decât atât, trebuie să înţelegem că fără o bună colectare a taxelor nu putem avea autostrăzi, şcoli şi spitale civilizate, aşa cum toţi ne dorim”, a spus Isărescu.
Guvernatorul a precizat, în discursul său, că nu doreşte să intre în zona fiscalităţii, în contextul în care ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, va spune ”mai multe despre acest domeniu”.
”Nu doresc să intru pe teritoriul fiscalităţii, cu siguranţă că domnul ministru Teodorovici ne va spune mai multe despre acest domeniu. Bancă centrală nu se ocupă cu politica fiscală, însă mix-ul de politici, de exemplu fiscal-monetare, ne interesează în cel mai înalt grad”, a spus Isărescu.
Guvernatorul a mai spus că BNR va avea, în curând, un soft prin care va face educaţie tinerilor, potrivit News.ro.
”Nu în ultimul rând, doresc să menţionez rolul tehnologiei. Aţi remarcat cred, ecranele de la intrarea în sală şi sunt convins că v-au captat interesul. Nu putem să facem educaţie eficientă astăzi fără aportul tehnologiei. Copiii şi tinerii sunt atât de conectaţi la fenomenul IT, la internet, încât hârtia începe să devină pentru ei anacronică şi plictisitoare. Trebuie să ţinem pasul cu aceste evoluţii şi să găsim modalităţile şi canalele cele mai eficiente pentru a comunica. În curând şi noi, Banca Naţională, vom avea un asemenea soft, prin care să explicăm tinerilor cum se formează dobânda, cursul valutar, cum acţionează banca centrală şi cum circulă banii”, a spus guvernatorul.