Cifrele publicate zilele trecute de către Ministerul de Finanțe, privind execuția bugetară pe primele șase luni, arată că investițiile publice au înregistrat cea mai mare cădere din ultimul deceniu.
Încasările din impozite şi taxe pe proprietate au scăzut cu 5,2%, scăderea fiind determinată, în principal, de eliminarea de la 1 ian. 2017 a impozitului pe construcţii speciale, potrivit Zf.ro.
Cheltuielile de personal au crescut cu 19% pe primul semestru al acestui an în timp ce cheltuielile de capital au scăzut cu 19%, iar execuţia bugetului general consolidat pe primele şase luni ale anului s-a încheiat cu un deficit de 6,3 miliarde lei, în creştere cu 63%, datele centralizate de Ministerul Finanţelor Publice.
Astfel, cheltuielile de personal au ajuns la 33 miliarde lei, evoluţia lor fiind determinată de majorările salariale acordate în a doua parte a anului trecut, respectiv aplicarea, începând cu luna august 2016, a prevederilor ordonanţei de urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi de creşterile salariale acordate în 2017, conform Finanţelor.
În acelaşi timp, cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 6 miliarde lei, respectiv 0,7% din PIB, cu 54% sub nivelul din primele sase luni din 2016 (-5 mld.lei)
Strict cheltuielile de capital s-au ridicat la 4 miliarde lei, în scădere cu 19% faţă de primele şase luni de anul trecut.
Rezultatele proaste vin să confirme afirmațiile premierului Tudose care spunea că după șase luni sunt ministere care au un grad de execuție de doar 2% (bani cheltuiți din întreaga sumă alocată).