Instabilitatea politică vine la pachet şi cu instabilitatea economică. Mesajul pe care îl dau cei care ar trebui să conducă România îi pun pe investitori în stand by, spun specialiştii, care atrag atenţia că în astfel de situaţii politice nu poţi spera la investiţii străine directe. De parcă nu era de ajuns faptul că valoarea acestora este oricum la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani.
Cearta pe scaune înalte şi funcţii publice îi afectează pe toţi românii. Primul efect se vede la casele de schimb şi este impactul imediat. Un efect pe termen lung, şi mult la grav, se va resimţi în investiţiile străine în economie.
Xavier Bettel, prim ministru Luxemburg: „Ce caută cineva care va investi în ţara dumneavoastră lipseşte şi este nevoie de o anumită stabilitate. Este greu să convingi un investitor din ţara mea să vină mâine să investească la Bucureşti, dacă întrebarea este cum va continua politica în România, cine va fi in funcţie, ce va face România”.
Este mesajul direct spus chiar la Palatul Victoria de premierul Luxemburgului. Acelaşi lucru îl spun însă de mult timp şi analiştii români.
Ionuţ Dumitru, economist: „Temerile investitorilor erau legate de posibilul derapaj bugetar pe care România ar putea să-l înregistreze în perioada imediat urmăroare, în condiţiile luării unor decizii care afectează bugetul. Pe de o parte, au fost scăderile de taxe din ultimii ani, au fost creşterile de salarii. Guvernul proiecta o nouă creştere de salarii în anii următori...”.
Ciprian Dscălu, economist: „O prelungire a incertitudinilor ar duce la slăbirea încrederii consumatorilor, la amânarea deciziilor de investiţii din partea companiilor. Ar putea afecta până la urmă şi creşterea economică.”
Scandalul politic a afectat cursul de schimb. Leul este la cel mai slab nivel din ultimii şapti ani, când, tot o criză politică, a făcut ca un euro să coste peste 4,6 lei.
Florin Jianu, vicepreşedinte la Consiliul IMM-urilor: „Zilele acestea euro începe să crească vertiginos, nu e nimeni în ministere care să ducă mai departe proiecte investiţii, proiecte economice, ne uităm la faptul că nu se întâmplă nimic în zona proiectelor şi programelor europene”.
Cursul oficial afişat astăzi de Banca Naţională a fost de 4,58 lei, în scădere uşoară faţă de ieri. Chiar şi aşa, cine a avut de plătit rate sau chirii, a plătit pentru moneda europeană mai bine de 4,6 lei la casele de schimb.