Ministrul pentru Mediul de Afaceri vrea cotă redusă la achiziționarea de apartamente noi, măsura care va umfla pânzele oamenilor de afaceri din sectorul imobiliar, aflat oricum într-o supraîncălzire care pune pe gânduri Banca Națională.
Autorităţile analizează extinderea aplicării unei cote reduse de TVA de 5% şi pentru achiziţionarea de apartamente de până la 120 mp şi nu doar pentru cei care se află la prima proprietate, a afirmat, vineri, în cadrul unei conferinţe de specialitate, Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
Măsura ridică semne de întrebare căci, aplicându-se la achiziția de apartamente indiferent de numărul acestora, nu i se mai poate găsi o utilitate socială.
'Îmi doresc să fiu întotdeauna între primele trei ministere când va fi vorba de evaluare, de orice fel de evaluare. În altă ordine de idei, vreau să vă dau nişte veşti referitoare la anumite modificări din Programul de guvernare. În primul rând, vom extinde cota de TVA de 5% pentru 'Prima casă'. Este o propunere pe care o analizăm, dar ne dorim să facem lucrul acesta şi vă spun acum este la nivel de proiecţie, ca să nu mai apară ştiri de breaking news că nu ştiu ce schimbăm... Ne dorim să fie o cotă de TVA de 5% pentru apartamentele de până în 120 mp, dar să nu se aplice doar la cei care nu au mai avut o proprietate şi care se află la prima proprietate, ci pur şi simplu oricine doreşte să-şi cumpere a doua proprietate de până în 120 mp poate să o facă cu un TVA de 5%. Cred că este o veste foarte bună pentru mulţi dintre noi', a declarat Laufer.
În urmă cu ceva timp Banca Națională atrăgea atenția în privința unei supraîncălziri a pieței imobiliare. Măsura menționat de Ilan Laufer nu va face decât să accentueze aceste evoluții, dar va facilita afacerile în domeniu.
Accelerarea preţurilor imobiliarelor” este noul risc identificat de Banca Naţională a României (BNR) ca ameninţând stabilitatea financiară a ţării, a declarat în luna mai viceguvernatorul BNR Liviu Voinea.
„A apărut un nou risc, deocamdată având o intensitate scăzută, de accelerare a preţurilor imobiliarelor”, a afirmat Voinea, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra Stabilităţii Financiare, elaborat de BNR. „Creşterea medie a preţurilor, de aproximativ 7% în ultimul an, depăşeşte pragul de atenţie, de 6%, stabilit de metodologia Comisiei Europene. Există posibilitatea unei expansiuni a pieţei imobiliare”, spunea Liviu Voinea.