Guvernul ar pregăti un impozit pe activele financiare. Informaţia a fost anunţată de senatorul PNL, Florin Cîţu, fost trezorier de bancă, pe baza unor surse din Ministerul Finanţelor şi din sectorul bancar. Impozitul ar fi de 0,5% pe activul bancar şi e făcută pe modelul celei existente în Ungaria lui Viktor Orban, doar că acolo e pusă la 0,6%. Se va aplica băncilor, asigurătorilor, IFN-urilor şi... nu ne mirăm dacă va lovi şi Pilonul II de pensii. Alte surse, citate de economica.net. anunţă că se discută de un impozit pe active financiare de 0,3%, care s-ar putea aplica chiar retroactiv, pentru 2016. Deci sunt informaţii care converg... Oricare ar fi nivelul.
După ce aceste informaţii au ajuns în spaţiul public acţiunile băncilor la bursă au început să cadă. Banca Transilvania a pierdut 3%, BRD-3,7%.
Băncile şi firmele de asigurări învârt active de vreo 430 de miliarde de lei şi jumătate de punct procentual înseamnă peste 2 miliarde pe care le-ar lua statul ca impozit pe an dacă se stă la acel 0,5%.
Deja începe să aibă sens toată demonizarea băncilor pe care am avut-o în spaţiul public, cu vioara întâi primul ministru Mihai Tudose. Să ne gândim la imaginea creată... băncile sunt rele, nu plătesc impozit pe profit... îşi ascund banii, ne iau dobânzi şi comisioane, toată ţara trebuie să le urască. Şi atunci vii cu taxarea pe activ, pe banii învârtiţi. Şi se poate apoi spune...lasă că e 0,5% impozitul.. o nimica toată. Dar e o jumătate de procent aplicat la activ.
Ca să vă faceţi o idee. În primul semestru al acestui an rentabilitatea activelor în sistemul bancar românesc a fost de 1,36%. 0,5% impozit pe active în aceste condiţii este echivalentul unui impozit pe profit de 36%. Mai vine şi adevăratul impozit pe profit de 16% aplicat pe câştigul net pentru cine va raporta. Asta trebuie să înţelegem. Că e echivalent cu un impozit pe profit de 36%. Departe de noi ideea de a face din bănci nişte victime. Au greşit şi mai greşesc. Costurile creditării sunt umflate, dar astea se corectează prin concurenţa de piaţă şi prin control al unui eventual export de profit. Nu prin noi taxe. Pentru că nimeni nu e naiv să creadă că această cheltuială suplimentară va rămâne în bănci. E dată mai departe.
Un interviu extins cu Florin Cîţu pe probleme de fiscalitate şi dificultăţi bugetare veţi putea urmări în această seară la emisiunea În Faţa Ta de la ora 22.30.
Guvernul se îndreaptă tare împotriva celui mai important creditor al său. 23% din activele bancare sunt plasate în titluri de stat. Înainte de criză era cinci la sută. Statul a fost finanţat la greu.. în perioadă de criză.... am ajuns la un nivel de expunere periculos al băncilor, pentru că, o eventuală incapacitate de plata a statului român dărâmă sistemul bancar românesc.