Guvernul condus de Sorin Grindeanu este pregătit să ia măsuri de reducere a cheltuielilor, în cazul în care va constata depăşirea ţintei de deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), astfel încât România să nu depăşească acest nivel, în condiţiile în care datoria publică este estimată să rămână sub nivelul de 38% din PIB, a declarat miercuri ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan.
Declarațile au fost făcute la lansarea raportului economic pentru România în 2017 al Comisiei Europene, potrivit News.ro.
Vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrivskis şi Comisarul pentru Afaceri Economice şi Financiare, Pierre Moscovici, au trimis, în februarie, ministrului de Finanţe, Viorel Ştefan, o scrisoare în care avertizează că, potrivit datelor disponibile, deficitului ar urma să depăşească 3% în 2017, ajungând la 3,6%, respectiv la 3,9% în 2018. Ei au cerut ca Executivul să anunţe măsuri clare pentru reducerea deficitului bugetar.
Viorel Ştefan consideră însă că Executivul este pregătit să ia măsurile necesare pentru a evita o astfel de situaţie.
”Guvernul şi-a anuntat intenţia de a rămane în ţinta de 3% deficit din PIB. Datoria publică este estimată să rămână sub nivelul de 38% din PIB. Guvernul este gata sa intervină în reducerea cheltuielilor dacă va constata depăşirea ţintei de deficit”, a declarat Ştefan.
Ministerul Finanţelor consideră că scrisoarea transmisă de Comisia Europeană arată doar o preocupare, iar diferenţa dintre cele două abordări este rezultatul aplicării unor metodologii diferite de estimare.
Comisia Europeană estimează că România va înregistra "deviaţii semnificative" ale obiectivelor bugetare pe termen mediu (MTO) în 2016, iar balanţa structurală va suferi "noi deteriorări" în 2017 şi 2018. Această situaţie ar fi provocată în principal de relaxarea indusă de reducerea unor taxe, combinat cu creşteri de pensii şi salarii, spun oficialii CE.
De unde vor fi tăiați banii?
Este neclar însă de unde ar putea tăia Guvernul cheltuielile. La capitolele salarii pentru bugetari Guvernul este pregătit să pluseze și există voci care avertizează că ponderea cheltuielilor cu salariile în PIB ar putea ajunge la 10%, nivel extrem de ridicat. În rest, este dificil de identificat domeniul de unde pot fi tăiate cheltuieli fără a face rău economiei. Una dintre soluțiile nerecomandate este tăierea sau amânarea investițiilor publice. Aceasta în pofida faptului că investițiile sunt așteptate de români, fie că vorbim de autostrăzi, căi ferate, centrale electrice, sisteme irigații, spitale, școli. Dealtfel, în ultimii ani s-a recurs pe scară largă la soluția nefericită a ajustării deficitului bugetar prin amputarea cheltuielilor publice.