Bogaţii Rusiei care au afaceri în Statele Unite îşi ţin respiraţia. Trezoreria americană de Stat pregăteşte, în aceste zile, o listă cu oligarhii ruşi consideraţi apropiaţi ai lui Vladimir Putin. Acasă, asocierea cu ţarul de la Kremlin este esenţială pentru succes, dar e şi mândrie, însă afară în America, miliardarii ruşi ar dori să ascundă apartenenţa la regim. Bloomberg citează oficiali care susţin că oligarhii au făcut lobby puternic să afle dacă sunt pe listă şi dacă da, să fie scoşi.
Trezoreria Statelor Unite va finaliza, până pe 29 ianuarie, o aşa-numită „listă neagră" a oligarhilor apropiaţi Kremlinului şi care au afaceri pe teritoriul american. Documentul e întocmit pe baza unei legi promulgate, fără prea mare tragere de inimă, de preşedintele Donald Trump în august anul trecut - care urmărea, între altele, să penalizeze Rusia pentru o presupusă implicare în prezidenţialele din Statele Unite din 2016. Autorităţile americane trebuie să identifice şi averile nete ale oligarhilor de lângă Vladimir Putin. Unii oligarhi au luat legătura cu oficiali ai Trezoriei şi ai Departamentului de Stat pentru a încerca să obţină informaţii care să-i ajute să evite includerea pe listă.
Alţi oameni de afaceri ruşi au trimis delegaţi la Washington pentru a supraveghea situaţia de la faţa locului. Dar această listă a oligarhilor ruşi le dă bătăi de cap şi oficialilor americani. În primul rând, nu se ştie dacă ea va fi făcută publică şi nu este clar nici dacă oligarhii identificaţi vor fi, în vreun fel sancţionaţi. Documentul ar putea fi secretizat şi, astfel, nu va trece prin Biroul pentru Controlul Activelor Străine - cel care adoptă sancţiuni.
Publicarea listei şi eventuale noi sancţiuni ar putesa lovi direct finanţele Moscovei. Teama este că vor fi afectate obligaţiunile emise de guvernul rus. Vor duce la creşterea dobânzilor, dar în acelaşi timp vor duce la un val de vânzări pe piaţa secundartă a deţinerilor actuale. Mai departe poate genera ieşiri de capitaluri din Rusia, care vor lovi rubla. Iar în acest an ministerul de finanţe are nevoie să ia imprumuturi de 18 miliarde de dolari.
Chiar şi fără sancţiuni clare la adresa lor, oligarhii vor suferi totuşi lovituri de imagine pentru că se vor afla pe o listă a „persoanelor care fac lucruri rele", spun avocaţii specializaţi în acest domeniu. Se aşteaptă, însă, ca această listă - odată finalizată - să reprezinte o bază pentru noi sancţiuni împotriva Rusiei. De cealaltă parte, Vladimir Putin a încercat să contracareze mişcările americanilor. Parlamentul a votat, încă de luna trecută, o amnistie fiscală pentru bogaţii Rusiei care decid să-şi repatrieze banii. Principiul reciprocităţii este încă valabil, spunea purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus. În luna octombrie a anului trecut, jurnaliştii de la The Moscow Times identificau câţiva oligarhi care s-ar putea regăsit pe listă. Printre ei - Oleg Deripaska - care deţine gigantul Rusal, una dintre cele mai mari companii din industria aluminiului. De altfel, oligarhul este bănuit că a ţinut frecvent legătură cu Paul Manafort, fostul şef de campanie al lui Donald Trump.
Un alt nume ar fi cel al lui Mihail Friedman, cel aflat în spatele grupului financiar Alpha.
Nici Roman Abramovici nu ar fi străin de cercurile de la Kremlin, deşi în ultimii ani a dat impresia că s-a îndepărat. Aparenţele de multe ori înseală.