Cum am făcut primul miliard, datorie în 2019

Data actualizării: Data publicării:
deficit bugetar shutterstock_713495620
Foto: Shutterstock

Deși au trecut doar două săptămâni de la începutul anului, statul a reușit să ajungă la aproximativ un miliard de lei, valoare însumată a banilor împrumutați. Este vorba de împrumuturile lansate pentru finanțarea cheltuielilor curente și plata serviciului datoriei publice. Opoziția acuză că s-ar dori angajarea unui împrumut și mai mare, acesta fiind adevăratul motiv pentru care nu a fost promovat încă bugetul pe 2019.

Foto: Foamea statului de bani este penalizată de agențiile internaționale de rating

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a mai împrumutat, miercuri, 83,5 milioane de euro de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni cu maturitatea la 59 de luni, la un randament mediu de 0,97% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR). Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 100 de milioane de euro, iar băncile au subscris 132,2 milioane de euro. 

Conform prospectului de emisiune, data licitaţiei este 16 ianuarie 2019, data emisiunii 18 ianuarie 2019, iar data scadenţei este 13 decembrie 2023. Maturitatea iniţială este de 5 ani, iar cea reziduală de 4,90 ani. Rata cuponului este de 1%, iar dobânda acumulată euro/titlu este de 4,93.  Valoarea nominală totală este de 100 de milioane de euro.

Al cincilea împrumut pe acest an

Împrumutul anunțat miercuri nu este primul pe acest an, nici măcar al doilea sau al treilea. La începutul acestei săptămâni, luni, ministerul a împrumutat 248,8 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni, cu maturitatea la 53 de luni, la un randament mediu de 4,41% pe an.

Mai înainte, joia trecută, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat 246 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni, cu maturitatea la 87 de luni, la un randament mediu de 4,51% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Un alt împrumut a fost luat și a doua zi, vineri. Atunci Finanţele au atras 60 milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de joi. Primul împrumut pe acest an a fost în 7 ianuarie când statul a împrumutat 400 de milioane de lei de la bănci, la un randament de 4,04% pe an, printr-o emisiune de obligaţiuni, cu maturitatea la 34 de luni. Astfel însumat datoria nouă făcută de Guvern pe 2019 depășește un miliard de lei.

Împrumuturile masive și repetate sunt criticate de opoziție. Florin Cîțu, vicepreședinte PNL susține că Guverrnul ar avea în plan angajarea unui împrumut și mai semnificativ. „În aceste zile, negociază un împrumut extern foarte important pentru România. La masa negocierilor sunt atât FMI, Comisia Europeană, BERD, dar şi actori privaţi. Anul trecut, am spus acelaşi lucru şi la câteva zile a fost un împrumut dublu faţă de ce făcea România până în acel moment. În acest moment, se negociază un împrumut foarte important şi este încă un motiv pentru care bugetul nu este astăzi în Parlament", a declarat zilele trecute Florin Cîţu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri