Dacă ROBOR se va menține la un nivel crescut, băncile vor majora dobânzile la depozitele în lei, estimează economiști ai unor bănci comerciale.
Băncile vor ajunge să majoreze dobânzile plătite la depozitele în lei, în anumite condiții, a declarat vineri pentru Digi24.ro Ionuț Dumitru, economist șef al unei bănci comerciale și șef al Consiliului Fiscal.
Atât timp cât instituțiile bancare își achită reciproc dobânzi în creștere atunci când au nevoie de lichidități, de ce nu au retribui mai bine banii depuși de români în depozite? Ionuț Dumitru spune că totul depinde de evoluția ROBOR. ”Fără îndoială că și dobânzile de pozite vor crește. Când și cu cât nu se știe acum. Important este ce se întâmplă cu ROBOR. Acesta trebuie să se stabilizeze, după ce a crescut foarte repede câteva zile”, spune el.
Dumitru spune că se așteaptă pentru săptămâna viitoare o decizie de politică monetară a BNR. ”Mai vedem după aceea ce se întâmplă. Dacă crește și peste trei zile scade, e o discuție diferită”, spune el.
Dealtfel nici dobânzile la credite nu cresc instantaneu odată cu majorarea ROBOR ci doar de două sau patru ori pe an când se restează dobânda. Contractele de creditare prevăd calcularea dobânzilor finale în funcție de nivelul trimestrial sau semestrial al ROBOR, înregistrat la finele fiecărui trimestru sau, respectiv, semestru al anului.
În prezent dobânzile de depozitele constituite pentru trei luni depășesc la majoritatea băncilor doar cu puțin nivelul de 1%, în cazul plății dobânzii la expirarea termenului. Acest nivel este aproximativ egal cu cel al inflației ceea ce semnifică că depuși în bancă leii mai degravă aduc pierdere decât câștig.