Comisia Europeană ne arată cartonaș galben pe tema deficitului bugetar
Data publicării:
Comisia Europeană a transmis un avertisment României pentru că a deviat semnificativ de la MTO (Mediul Term Objectiv), obiectiv care prevede ajustarea deficitului bugetar cu cel puțin 0,5% din PIB anual.
Comisia Europeană a transmis, miercuri, un avertisment României pentru că a deviat semnificativ de la traiectoria de ajustare către obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) din 2017 şi propune Consiliului să emită o decizie privind faptul că nu a luat măsuri eficiente pentru a corecta acest lucru şi o recomandare de a lua măsuri în 2018 şi 2019, potrivit News.ro.
”Comisia a adresat un avertisment Ungariei şi României cu privire la existenţa unei abateri semnificative de la traiectoria de ajustare către obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) în 2017. Comisia propune Consiliului să adopte o recomandare pentru Ungaria de a lua măsuri adecvate în 2018 în vederea corectării acestei deviaţii semnificative. Pentru România, care este deja supusă unei proceduri de deviere semnificativă, Comisia recomandă Consiliului UE să emită o decizie privind faptul că nu a luat mpsuri eficiente şi o recomandare de a lua măsuri în 2018 şi 2019 pentru a corecta abaterea semnificativă”, precizează Comisia Europeană într-un comunicat.
Comisarul european pentru Finanţe, Pierre Moscovici, a declarat, miercuri, că a fost transmis un mesaj puternic României şi Ungariei, care trebuie să ia măsuri pentru corectarea abaterilor de la MTO.
”Franţa iese din procedura deficitară excesivă după nouă ani. Pentru prima dată de la crearea monedei unice, toate ţările din zona euro vor avea un deficit sub 3% din PIB în 2018. A fost nevoie de politici fiscale responsabile pentru a aduce ţările UE în acest punct şi trebuie să ne asigurăm că responsabilitatea rămâne numele jocului în viitor, de aceea adresăm un mesaj puternic Ungariei şi României că ar trebui să ia măsuri pentru anul acesta şi, în continuare, să corecteze o abatere semnificativă de la obiectivele lor fiscale. Prevenirea este mai bună decât vindecarea şi timpul pentru a preveni problemele grave emergente este acum, când economia este puternică”, a subliniat comisarul european.