Marcel Ciolacu a anunțat, luni, că în mod categoric va da în judecată Executivul dacă va desființa Fondul de Dezvoltare și Investiții, o creație a fostului lider PSD Liviu Dragnea. Liderul interimar al PSD susține că Guvernul Orban funcționează ilegal și că au fost numiți ilegal zeci de prefecți, potrivit Mediafax.
„Categoric.Nu pot să vă dau detalii pentru că încă nu văd o decizie a Guvernului. Chiar ne facem că nu vedem ce se întâmplă la Guvern? Chiar ne facem că nu vedem câte ilegalități se fac într-un timp atât de scurt, de 60 de zile la Guvern? Noi nu avem ordonanța cu reorganizarea Guvernului și ei funcționează de 60 de zile. Sunt zeci de prefecți numiți ilegal. S-a dat o rectificare acum câteva zile ilegală. Nu se fac decât două rectificări și sub nicio formă în decurs de 60 de zile. Este o încălcare a legii”, a spus Marcel Ciolacu, întrebat dacă va da în judecată Guvernul sau îi va sprijini pe primari pentru acest demers în contextul desființării Fondului de Dezvoltare și Investiții.
Reacția vine în contextul în care șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a anunțat pe14 decembrie că Fondul de Dezvoltare și Investișii va fi transferat la Ministerul Lucrărilor Publice spre desființare.
Fondul de Dezvoltare și Investiții a fost înființat la cererea lui Liviu Dragnea la începutul lunii mai 2019
Acesta cuprindea 27 de participaţii minoritare sau majoritare ale statului la companii profitabile, cu o valoare contabilă de circa 45 miliarde lei (10 miliarde euro)
Statul român avea calitatea de acţionar unic pe toată perioada de funcţionare a FSDI. Capitalul social al Fondului va fi format din aport în natură, reprezentat de pachetele de acţiuni, şi din aport în numerar de 1,85 miliarde lei, din care o sumă de 50 milioane lei va fi vărsată la constituire, în 2017.
Companiile incluse în fond sunt: Engie România (la care statul român deţine 34% din acţiuni), Electrica (48,78%), Delgaz Grid (13,51%), E.ON Energie România (31,82%), Biofarm (1,16%), Chimcomplex (12,89%), OMV Petrom (20,63%), Telekom România Communications (45,99%), Antibiotice (53,02%), Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune (100%), Loteria Română (100%), Societatea Naţională Aa Sării (51%) IAR SA (72,19%), Oil Terminal (59,62%), Cupru Min (100%), Unifarm (100%), Societatea Naţională a Apelor Minerale (100%), Compsnis Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime (92,3%), Compania de Investiţii pentru Turism (100%), Romgaz (70%), Hidroelectrica (80,05%), Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (80%), Nuclearelectrica (82,49%), Imprimeria Naţională (100%), Administraţia Porturilor Maritime (80%), Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (100%) şi Conpet (58,72%).
Liviu Dragnea spunea că banii adunați în acest fond vor fi puşi la dispoziţia primarilor, asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, universităților.
CCR: Înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii este neconstituţională
Curtea Constituţională a acceptat sesizările formulate de către preşedintele Klaus Iohannis, precum şi de către parlamentarii PNL, USR şi PMP asupra Legii privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Atât şeful statului, cât şi partidele din opoziţie au considerat că înfiinţarea Fondului intra în atribuţiile autorităţilor publice centrale, nu ale Parlamentului, fiind astfel încălcată separaţia puterilor în stat.
Liberalii au acuzat PSD şi ALDE că ”au dat cea mai puternică lovitură economiei naţionale", iar USR afirmă că prin adoptarea acestei legi "s-a decis ca avuţia României, cât mai există şi e profitabilă, să treacă într-o administrare privată şi să devină resurse personale pentru domnii Tăriceanu şi Dragnea".
Editor web: Liviu Cojan