Cele mai profitabile județe ale țării
România este țara dezechilibrelor regionale. La finele primelor nouă luni ale acestui an, există nouă județe care au constituit motorul bugetului de stat. Acestea au vărsat în buzunarul public mai mulți bani decât au primit pe întreg anul trecut, cu titlul de transferuri și subvenții. La capitolul afaceri profitabile, unele județe au livrat statului impozite pe profit de 22 de ori mai mici decât media națională.
Cele mai profitabile județe
Cele mai mari impozite pe profit vărsate la bugetul de stat provin din patru județe din Transilvania și Banat, cinci județe din regiunile Muntenia și Oltenia și unul din Moldova, potrivit datelor furnizate de către Ministerul de Finanțe la solicitarea Digi24.ro.
Clasamentul este condus de București cu impozite vărsate la buget de 4,8 miliarde lei în primele nouă luni. Capitala este urmată la categoria impozite pe profit ce depășesc 300 milioane lei de Timiș (641 milioane lei), Brașov (622 milioane lei), Prahova (570 milioane lei), Cluj (554 milioane lei), Constanța (480 milioane lei), Sibiu (469 milioane lei), Ilfov (372 milioane lei), Iași (353 milioane lei) și Dolj (334 milioane lei).
Impozitele pe profit cele mai mici au fost înregistrate din partea Mehedințiului (12,76 milioane lei), Vaslui (24,89 milioane lei), Botoșani (27 milioane lei), Covasna (29,31 milioane lei,) etc.
În primele nouă luni statul a încasat 11,3 miliarde lei impozit pe profit, din care aproape jumătate, respectiv 42%, a venit din București. Orașul are cei mai mulți ”mari contribuabili”, anume 662 din 1551, locurile următoare fiind deținute de Ilfov cu 106, Brașov cu 60, Constanța cu 40, Cluj cu 57, Prahova cu 54 și Sibiu cu 37.
Cei mai bogați contribuabili
Luând în plus în calcul și TVA vărsat la buget, impozitul pe venit și accizele, cu excepția Capitalei care a contribuit cu 44,27 miliarde lei, contribuțiile importante au venit din Constanța (total 7,95 miliarde lei, evoluție explicată prin ponderea mare a accizelor vărsate la buget datorită Portului Constanța - 3,6 miliarde lei), Ilfov (5,6 miliarde lei), Prahova (5,19 miliarde lei, din nou cu accize importante de 1,8 miliarde lei datorate comerțului cu carburanți) și Cluj (4,14 miliarde lei).
Cele mai mici venituri au fost vărsate bugetului de Teleorman, Mehedinți și Călărași, toate cu mai puțin de 200 milioane lei fiecare.
Cine a contribuit net în primele nouă luni
Dar care sunt județele ce au vărsat bugetului de stat în primele nouă luni mai mulți bani decât au primit în întreg anul trecut?. Cu excepția Bucureștiului, acestea sunt Constanța (sold pozitiv de 6,44 miliarde lei), Ilfov (4,67 miliarde lei), Prahova (3,73 miliarde lei), Clujul (sold pozitiv de 2,56 miliarde lei), Brașovul (sold pozitiv de 1,82 miliarde lei), Timiș (1,09 miliarde lei), Sibiu (642 milioane lei) și Iași cu 50 milioane lei.
În general, la finele anului se ajunge ca aproximtiv 25 de județe să contribuie la buget mai mult decât au contribuit, situația fiind inversă în rândul celorlalte. Potrivit calculelor făcute de cursdeguvernare.ro, prezentate în primăvara acestui an, o cele mai subvenționate județe au fost în 2015 Călărași, Mehedinți, Teleroman, Vaslui și Botoșani.
Legislația bugetară prevede că în fiecare an, pe lângă resursele proprii, județele primesc de la bugetul de stat o cotă fixă, defalcată din impozitul pe venit colectat la nivelul județului în cauză, sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale (acordate fiecărui județ în funcție de populația și suprafață acestuia și de lungimea drumurilor) și subvenții de la bugetul de stat.
În 2015 suma primită de județe în contul acestor transferuri de la buget a fost de 46 miliarde lei, respectiv 10 miliarde de euro. Din aceasta cotele defalcate din impozitul pe venit au fost de 17 miliarde lei, sumele defalcate din TVA au fost 21 miliarde lei, iar subvențiile au fost de 7,88 miliarde lei.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News