Programul de guvernare anunțat de PSD în campania electorală e amendat de cei de la ALDE. Călin Popescu Tăriceanu nu renunță ușor la cota unică introdusă în mandatul său de premier și va cere în coaliție eliminarea venitului minim garantat. Vestea a venit chiar înainte de minivacanța de 1 mai, așa că social-democrații nu au avut timp să reacționeze. Pentru parlamentarii PSD, propunerea e considerată de dreapta radicală.
Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE: Trebuie să renunțăm complet la venitul minim garantat, care este o invitație la nemuncă. Eu cred că, în actualele condiții, e o propunere pe care o avansăm și sunt convins că și PSD vor analiza.
Propunerea nu a fost primită bine de parlamentarii PSD.
Gabriela Crețu, deputat PSD: Domnul Tăriceanu este un om de dreapta, observ chiar de dreapta radicală, ceea ce nu m-aș fi așteptat. Nu se pune problema desființării venitului minim garantat.
Liberalii, pe de altă parte, spun că despre nivelul ridicat al asigurărilor sociale au vorbit încă din campania electorală. PNL consideră masura necesară, mai ales dacă legea salarizării va fi adoptată în forma propusă în prezent de PSD.
Daniel Zamfir, senator PNL: La nivelul propunerilor economice, iată ne întâlnim cu viziunea domnului Tariceanu, da! În actuala formă a legii salarizării unitare vom ajunge ca în 2022, 90 % din veniturile fiscale din România să se ducă pe salariile bugetarilor și pe prestațiile sociale.
Aleșii USR susțin cota unică, dar cred că eliminarea venitului minim garantat e o masură extremă. Ei propun o analiză mai serioasă cu privire la numărul de persoane care beneficiază de acest venit minim garantat.
Cătălin Drulă, deputat USR: Mi se pare o declarație populistă, altfel noi am spus că acel impozit pe gospodărie este o formă mascată de impozitare progresivă.
Potrivit datelor oficiale de la Ministerul Muncii, în luna martie a acestui an 248.000 de oameni au beneficiat de venitul minim garantat. Suma totală plătită în martie de stat a fost în jur de 70 de milioane de lei.