Calcule FMI: Promisiunile electorale, cost suplimentar de 5,5% din PIB

Doru Cireaşă Data publicării:
nu-le-dau-salarii-nu-avem-primarie-greva-administratiei-18542693

Calculul, unul ilustrativ, a fost făcut de către oficialii FMI și se referă la măsurile anunțate înainte de alegeri de către partidul de guvernământ.

nu-le-dau-salarii-nu-avem-primarie-greva-administratiei-18542693

Un cost suplimentar de 5,5% din PIB ar trebui suportat de România până în 2020 dacă măsurile anunțate înainte de alegeri de către partidul de guvernământ ar fi puse în practică. Estimarea a fost avansată vineri de către Reza Baqir șeful FMI la București, aflat în aceste zile în vizită în România.

Delegația FMI poartă discuții nu în cadrul vreunui acord cu instituția internațională, ci în conformitate cu prevederile articolului IV din statutul FMI (asistență tehnică, consultări).

El a menționat că măsurile considerate sunt, pe lângă legea salarizării unice, o reducere a nivelului CAS, introducerea unui impozit diferențiat, a unui TVA mai mic și aplicarea unei cote zero de TVA la locuințe. Estimările nu includ efectele de runda a doua (spre exemplu o reducere a taxelor ar putea duce la o creștere economică accentuată, soldată în final cu venituri mai mari la buget).

Baqir a atras atenția asupra deficitului bugetar în creștere și a spus că România este țara UE cu cea mai mare majorare a deficitului bugetar structural (componenta de structură a deficitului, care nu ia în calcul factorii conjuncturali).

"Pentru anul acesta, estimăm că, dacă nu se iau alte măsuri în afară de cele incluse deja în buget, deficitul proiectat va fi de 3,7% din PIB. În timp ce deficitul este proiectat la 3,7% într-un scenariu în care politicile nu se modifică, vedem unele probleme care se configurează anul viitor. După estimările noastre, noi proiectăm că deficitul anului viitor va ajunge la 3,9% din PIB. Aș vrea să precizez că estimările noastre pentru anul viitor se vor modifica odată ce se vor purta discuțiile pe bugetul 2018. Informațiile noastre la acest moment se bazează pe ceea ce s-a inclus cu privire la anul 2018 în bugetul anului 2017 și pe efectele unor politici care sunt deja luate în considerare, cum ar fi majorarea punctului de pensie care trebuie să intre în vigoare în cursul acestui an", a spus Baqir.

Potrivit acestuia, pe termen mediu, pentru a avea o poziție confortabilă, un deficit în jur de 1,5% din PIB este suficient pentru a păstra datoria publică pe o traiectorie descendentă.

"Un deficit de 2,3% din PIB pentru anul acesta și de 2% pentru 2018 ar contribui la atingerea acestui scop. Pentru 2018, un deficit de 2,3% din PIB ar fi ceea ce economiștii numesc opoziție neutră din punct de vedere fiscal", a arătat oficialul FMI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ciocolata Dubai, luxul care ascunde un mare fâs-tic. Ingredientele surpriză care îi păcălesc pe consumatori
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Avocata lui Johnny Depp a dezvăluit de ce nu și-a dorit o relație cu starul: „Nu aș face niciodată așa ceva...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...