O intervenţie singulară pe piaţa valutară, pentru a aprecia leului în raport cu euro, ar duce la pierderea inutilă de rezerve valutare, iar vinderea doar a unei părţi din această rezervă ar împinge dobânzile în sus, a explicat, duminică, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), Dan Suciu. El a subliniat că, vineri, Ministerul de Finanţe, printr-o operaţiune obişnuită, de încasare de taxe şi impozite, a scos o parte din leii din piaţă, ceea ce împinge, deja, ROBOR-ul pe toate scadenţele spre 3,5%.
Vineri, reprezentanţii PSD au cerut BNR să apere moneda naţională, afirmând că banca centrală „dispune de rezerve de peste 36,8 miliarde (euro - n.r.), adică mai mult decât dublu banilor cash care se mişcă în România”.
Fiecare intervenţie a BNR trebuie, însă, adecvată la situaţia concretă din fiecare moment, altfel ar duce a pierderea inutilă de rezerve valutare, a explicat Dan Suciu, legat de sugestia PSD de intervenţie în piaţă.
„În ultimele două zile ni se pune frecvent această întrebare. Dar este un truism faptul că BNR intervine pe piaţa valutară. Nu am negat niciodată acest lucru, aceasta, până la urmă, este esenţa noţiunii de ”managefloating”. Atât acest răspuns, cât şi sugestia nu spun, de fapt, nimic nou. Pentru că sperăm să ştie şi cei care vin cu sugestia respectivă, aşa cum ştim cu toţii, că aceasta este o activitate normală pentru BNR. Cheia este, desigur, maniera de intervenţie şi dozajul măsurilor, adecvate la situaţia concretă din fiecare moment pentru că trebuie spus, de la bun început, că o intervenţie singulară numai pe piaţa valutară poate avea efecte din cele mai nocive, inclusiv pierderea inutilă de rezerve valutare”, a spus Suciu.
BNR, despre ideea de a vinde jumătate din rezervele valutare
Legat de sugestia PSD, de vânzare a jumătate din rezerva valutară, Suciu atenţionează că o astfel de mişcare ar împine puternic în sus dobânzile.
„În ceea ce priveşte sugestia indirectă pe care o regăsim în altă postare a PSD - că prin vânzarea a jumătate din rezervă am putea lua toate lichidităţile din piaţă - ea este în contradicţie directă şi îngrijorătoare cu solicitarea cealaltă potrivit căreia ar trebui să avem grijă de ratele de dobândă. BNR nu trebuie să vândă jumătate din valută, ci este suficient să vândă doar o parte din rezervă ca să împingă dobânzile în sus. Cu alte cuvinte, sugestia de a vinde jumătate din rezervă pentru a lua toată lichiditatea din piaţă... nici nu merită comentată”, a răspuns Suciu.
El a subliniat că, vineri, Ministerul de Finanţe, printr-o operaţiune obişnuită, de încasare de taxe şi impozite, a scos o parte din leii din piaţă, ceea ce împinge, deja, ROBOR-ul pe toate scadenţele spre 3,5%.
BNR a anunţat, vineri, un curs de referinţă de 4,7648 lei, aceasta fiind a 11-a oară, în luna ianuarie, cînd euro atinge un nou nivel record.
Totodată, tot vineri, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a urcat la 3,11%, cel mai mare nivel din ultimele şapte săptămâni.
Sursa: News.ro