Barurile, restaurantele și hotelurile trec la impozit pe venit

Data actualizării: Data publicării:
chelner restaurant

Persoanele juridice care realizează venituri sub jumătate de milion de euro vor avea, din august, un regim fiscal unitar, prin aplicarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor în scopul de aducere în acest sistem și a celor care se află sub incidența impozitului specific.

Noile prevederi sunt cuprinse în Legea 177/2017 care aduce modificări importante Codului fiscal. Legea, publicată în Monitorul Oficial nr. 0584 din 21 iulie 2017, clarifică unele măsuri, reformulează și reglementează mai exact condițiile de desfășurare a activităților economice, potrivit Agerpres.ro.

MFP precizează că printre aceste măsuri se află crearea unui regim fiscal unitar pentru persoanele juridice care realizează venituri sub 500.000 de euro prin aplicarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, scopul fiind acela de aducere în acest sistem și a persoanelor juridice care desfășoară activitățile aflate sub incidența impozitului specific. Măsura se aplică începând cu 1 august, fiind prevăzute reguli tranzitorii.

Impoztul specific se aplică în prezent firmelor care în actele constitutive, la 31 decembrie 2016, aveau ca activitate principală sau secundară, una dintre următoarele activităţi corespunzătoare codurilor CAEN:

  • 5510 - ,,Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”;

  • 5520 - ,,Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”;

  • 5530 - ,,Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere’’;

  • 5590 - ,,Alte servicii de cazare”;

  • 5610 - ,,Restaurante’’;

  • 5621 - ,,Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”;

  • 5629 - ,,Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”;

  • 5630 - ,,Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.

De asemenea, se elimină din sfera contribuabililor plătitori de impozit pe profit asociațiile de proprietari care efectuează doar încasarea cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietar.

"Abonamentele de sănătate suportate de angajator nu vor mai fi supuse impozitării pe venitul din salarii dacă au o valoare maximă de 400 de euro anual. (...) La înregistrarea în scopuri de TVA a unei persoane impozabile se va avea în vedere o analiză a riscului fiscal pe care aceasta îl prezintă și nu a intenției și capacității persoanei impozabile de a desfășura activitate economică. Aceleași principii vor fi avute în vedere și în cazul anulării/înregistrării în scopuri de TVA", menționează sursa citată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri