ANAF a blocat vineri trei conturi bancare deschise în România de compania rusă Aeroflot, întrucât în conducerea acestei companii figurează trei persoane aflate pe lista sancţiunilor internaţionale.
Măsurile restrictive vizează disponibilităţile aflate în conturile bancare active ale Reprezentanței Aeroflot din România, în condițiile în care compania-mamă din Rusia este controlată indirect de trei persoane supuse sancţiunilor internaţionale, informează vineri Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), într-un comunicat preluat de Agerpres.
ANF arată că entitatea Aeroflot - Reprezentanţă este reprezentanţa în România a companiei Aeroflot PJSC Rusia, companie deţinută de Guvernul rus în proporţie de 57,34 la sută. În cadrul organelor de conducere ale entităţii Aeroflot PJSC Rusia se regăsesc trei persoane supuse sancţiunilor internaţionale, respectiv preşedintele Consiliului de Administraţie, Vitali Gennadievici Saveliev, preşedintele Consiliului de conducere, Mihail Igorevici Poluboiarinov, şi Serghei Viktorovici Cemezov, membru în Consiliul de Administraţie.
Astfel, potrivit ANAF, au fost puse în aplicare prevederile art. 2 din Regulamentul (UE) nr. 269/2014 privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei, conform cărora „se îngheaţă toate fondurile şi resursele economice care aparţin, se află în proprietatea ori posesia sau sunt controlate de orice persoană fizică sau juridică, entitate sau organism sau de persoane fizice sau juridice, entităţi sau organisme asociate acestora, astfel cum figurează în lista din anexa I”.
„Măsurile luate vizează disponibilităţile aflate în conturile bancare active ale Aeroflot Reprezentanţă, controlată indirect de persoanele fizice listate Vitaly Gennadyevich Savelyev, Mikhail Igorevich Poluboyarinov şi Sergey Viktorovich Chemezov, deschise la banca Raiffeisen Bank SA, respectiv: RO60RZBR0000060015045177; RO62RZBR0000060003770249; RO85RZBR0000060002407567, aşa cum reiese din Ordinul preşedintelui ANAF de blocare a fondurilor şi resurselor economice care se află în proprietatea ori posesia sau sunt controlate direct sau indirect de entitatea Aeroflot Reprezentanţă, nr. 420/16.03.2022, publicat în Monitorul Oficial nr 262/17.03.2022.”, se precizează în comunicat.
Totodată, ANAF precizează că, în procesul de luare a deciziilor privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale, autorităţile competente efectuează toate cercetările necesare ţinând seama de situaţie, inclusiv dacă este nevoie de consultarea autorităţilor competente din orice alt stat.
„Menţionăm că art. 20 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 202/2008 reglementează obligaţia de confidenţialitate în sensul că informaţiile deţinute în legătură cu persoanele sau entităţile desemnate pot fi transmise numai în condiţiile prevăzute de lege. Astfel, în conformitate cu art.19 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.202/2008, ordinul de blocare se publică în Monitorul Oficial al României, dată de la care informaţiile respective devin publice”, se mai spune în comunicat.
Editor : Luana Pavaluca