Mii de litri de lapte devin hrană pentru porci. Şi asta pentru că procesatorii oferă prea puţini bani, iar oamenii nu mai pot vorbi de profit.
„Dăm la porci, ce să facem, că de-aia am muncit și am trudit ca să aruncăm laptele la porci”, spune un fermier.
În această situație se află cei peste 50 de fermieri din comuna Giera. Constantin Butulea și-a făcut un credit la bancă și a cumpărat vaci de lapte din Germania. Din cele 60 a vândut deja 17.
„Care vine ne ia în batjocură cu 50 de bani. Cu 50 de bani ce faci? Aia nici tărâța pe care o dai la vaci nu e plătită”, spune fermierul.
Gaboran Gheorghe are 70 de vaci și este nevoit acum să le vândă pentru că afacerea lui este aproape de faliment.
„Am și un copil, are 23 de ani, și-a făcut și el o mică fermă, a cumpărat bazin și nu are cui da laptele nici el”, spune fermierul.
Şi preţul vacilor a scăzut simţitor. Dacă înainte o vacă putea fi vândută cu 3.000 de lei, astăzi nimeni nu oferă mai mult de 1.500 de lei.
„Comuna Giera a fost comuna cu cel mai mare număr de bovine din județul Timiș, implicit cu cea mai mare cantitate de lapte. Până a apărut acest sindrom al cotelor de lapte care ne-a dus într-o situație aș putea zice tragică”, declară Radu Vicol, viceprimar în comuna Giera.
Probleme similare sunt şi în Constanţa. Peste 50 de fermieri s-au trezit că nu mai au unde să-şi ducă laptele, după ce li s-au reziliat contractele, de la 1 august. Motiv pentru care au protestat în faţa fabricii de prelucrare a laptelui.
Fermierii spun că de la începutul lunii şi până acum au avut pierderi de câte 10 tone pe zi.
Vasilică Belba, fermier: Singura cale de atac este justiţia. Să dăm în judecată fabrica.
Reporter: Şi ce aveţi de gând să faceţi?
Vasilică Belba: Păi o să dăm ce să facem, să le cerem despăgubiri.
Reporter: Şi până atunci?
Vasilică Belba, fermier: Până atunci dăm laptele la porci, ce să facem.
Reporter: Cât lapte aveţi?
Vasilică Belba: Eu am în jur de 400 de kilograme de lapte acuma, am avut o tonă, dar din cauza secetei a scăzut.
80 de fermieri spun că au încheiat contracte, de la 1 mai, pe o perioadă de cinci luni, cu fabrica de lapte din Mihail Kogălniceanu.
„Dacă laptele este necorespunzător nu se recepţionează, sau dacă se recepţionează, se plăteşte cu 0,9 bani. Dar până acuma nu există această plată, nu e cazul. Ca urmare dânşii au sistat preluarea laptelui fără motiv”, spune Valentin Marian, secretar al Asociaţiei Fermierilor din România.
Porţile fabricii de lapte au fost închise toată ziua, iar conducerea nu a vrut să facă nicio declaraţie. Fermierii sunt hotărâţi să continue protestele şi în zilele următoare.