La Aviocola Călăraşi în următoarea lună peste un milion şapte sute de mii de păsări vor fi sacrificate. Carnea obţinută va fi congelată şi depozitată, apoi vândută pe piaţă. Vor ajunge în magazine aproape 4.000 de tone de carne.
Scandalul puiului cu salmonela nu a pus pe butuci doar afacerile fermei din Călăraşi. A lovit întreaga industrie de carne. Producătorii estimează pierderi de 25 de milioane de euro într-o singură săptămână.
„Aceste pierderi cuprind reducerile de vânzări, scăderile de preţuri, cheltuielile suplimentare cu depozitarea, cheltuielile suplimentare cu tăierea mai târzie a păsărilor”, a explicat Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări.
Producătorii speră că-şi vor reveni după cel mult trei luni, aşa că pierderile ar putea depăşi chiar 60 de milioane de euro. Explicabil, dacă ne gândim că românii ocolesc acum produsele din carne de pui. 14 % dintre ei nu mai cumpără sau nu mai consumă carne de pui din comerţ, în timp ce alţi aproape 9 % dintre ei susţin că au devenit mai atenţi atunci când decid ce pun în coş.
Datele sunt rezultatul unui studiu IRES realizat în perioada 5-6 noiembrie, pe un eşantion de 1493 de persoane şi are o marjă de eroare de +/-2,5%.