Încasările la bugetul de stat s-au ridicat, după primele zece luni ale anului, la 177 miliarde de lei. În acelaşi timp, cheltuielile au fost de 175 miliarde de lei. Asta înseamnă că două miliarde de lei au rămas necheltuite în ciuda alocării lor în planul de investiţii.
„Nu cred că este, neapărat, un lucru bun. Ideal ar fi fost ca bugetul, așa cum era el, să fie executat. Existența unui surplus bugetar înseamnă că, de fapt, investițiile preconizate nu au fost făcute”, spune Radu Crăciun, economistul şef al unei bănci comerciale.
Frica este motivul pentru care autorităţile nu au realizat investiţiile planificate, sunt de părere analiştii.
„Explicația este legată de temeri legate de posibile repercusiuni ale DNA, în condițiile în care foarte mulți ordonatori de credite, probabil, au temerea să semneze contracte noi, știind că au probleme cu contractele existente, probabil, la modul în care s-au organizat licitațiile, la prețurile la care s-au facut licitațiile”, spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.
În preajma alegerilor, Guvernul a cheltuit bugete pentru măsuri electorale precum indexarea pensiilor, majorarea unor salarii din sistemul bugetar şi creşterea indemnizaţiilor persoanelor defavorizate.
Semnele de stagnare sunt vizibile în însăşi statisticile oficiale. În primele zece luni ale anului, valoarea investiţiilor statului s-a diminuat cu peste 13 procente comparativ cu perioada similară din 2013.