Sute de hoteluri și pensiuni, de la mare, de la munte și chiar din marile orașe sunt acum scoase la vânzare.
În inima Bucovinei, Sucevița este recunoscută ca o zonă cu potențial turistic enorm. Cu toate acestea, proprietarul unui hotel cu 28 de camere nu a reușit să atragă suficienți clienți pentru a-și plăti creditele. Aşa că banca l-a executată silit și speră să obțină din vânzarea hotelului 450.000 de euro.
Ce s-a vrut a fi un complex turistic de patru stele, cu piscină interioară, saună şi sală de gimnastică este acum o clădire părăsită. Dovadă şi faptul că la intrarea în unitatea de cazare nu există nici măcar uşă.
Criza a lovit şi pe Valea Prahovei, unde băncile au scos la vânzare mai multe unităţii de cazare.
Un exemplu este un hotel cu 21 de camere și de pe urma căruia cea mai mare banca din România speră să obţină 1,6 milioane de euro.
Hotelul este situat în Predeal, chiar la baza pârtiei Clăbucet.
În lipsa investitorilor, este singura soluţie ca banca să mai recupereze câte ceva din banii împrumutaţi. Bancherii scapă greu şi de pensiunile peste care criza i-a făcut stăpâni, pentru că investitorii care vor o astfel de afacere preferă să o ia de la zero.
Specialiștii explică și de ce s-a ajuns aici.
„Toţi vor să facă ceva mare, cu multe camere şi nu se gândesc că o astfel de investiţie costă, este foarte greu de amortizat şi că în jurul acestei activităţi de cazare trebuie create afaceri paralele integrate: masă, agrement, excursii pentru turişti. Au rămas să plătească credite mari în condiţiile în care puterea de cumpărare a scăzut, gradul de ocupare a scăzut”, explică analistul financiar Radu Limpede.
Criza nu i-a adus în faliment doar pe proprietarii de hoteluri şi pensiuni. În portofoliile băncilor au ajuns şi numeroase restaurante, terase şi baruri.