Cumpărăturile la sat sunt mai scumpe decât la oraș. Chiar în ziua în care guvernul a prelungit plafonarea adaosului comercial la unele alimente, o echipă Digi24 a făcut un experiment. Jurnaliștii au cumpărat aceleași cinci alimente atât din magazine din sat, cât și de la oraș. Concluzia: coșul cel mai scump l-au plătit în mediul rural.
Jurnaliștii Digi24 au fost la un magazin din satul Dobreni cu o listă cu cinci produse de bază: pâine, lapte, ouă, ulei și orez.
Au cumpărat cele mai ieftine produse pe care le-au găsit, iar totalul a fost de 45 lei și 57 de bani: 10 ouă - 15 lei, pâine - 1,67, orez - 9 lei, ulei - 7,90, iar laptele - 12 lei.
Cu aceeași listă cu cele cinci produse de bază, jurnaliștii au fost într-un magazin din comuna 1 Decembrie, iar totalul a fost de 32 lei și 50 de bani.
Localnic: „La toate magazinele e scump.”
Localnic: „E scump peste tot!”
Localnic: „Foamete. Sunt oameni care și la ora actuală rabdă de foame. Sunt oameni care nu pot munci. Eu merg la câmp, dar bătrânii nu pot și rabdă de foame.”
Jurnaliștii au fost și într-un supermarket, pentru a lua cele mai ieftine cinci produse din categoriile alese. Ultimul de pe listă este laptele. Totalul este de 29 lei și 15 bani.
Reporter: „Am terminat cumpărăturile, iar la un supermarket din Capitală totalul este de 27 lei și 96 bani. E important de menționat că am luat cele mai ieftine produse și toate au aceeași cantitate. Cei mai puțini bani i-am dat la marile magazine, mai puțin decât la cele găsite în sate.”
Adrian Codîrlaşu, expert financiar: „Competiția e un alt factor. În orașe sunt multe supermarketuri și e competiție între ele. În zonele în care nu există competiție prețul va fi mult mai mare. În localitățile mici opțiunile sunt puține și prețurile sunt mai mari. Acordarea de facilități sau taxe diferențiate sunt contrare economiei de piață.”
Editor : B.C.