Există o piață care și-a continuat creșterea în ciuda pandemiei. Este vorba despre piața de artă. La o licitație desfășurată chiar în starea de urgență, rata de adjudecare a fost peste 90% și s-au cumpărat tablouri în valoare de 1,25 milioane euro, în creștere față de precedenta licitație din 2019.
"Țărăncuță cu fuior" a lui Grigorescu s-a vândut cu 220.000 euro. A fost cea mai valoroasă tranzacție Grigorescu din ultimul an și jumătate.
La ultima licitație de bijuterii s-au adjudecat obiecte prețioase în valoare de peste o jumătate de milion de euro.
În ultimii 15 ani, randamentul mediu anual pe piața de artă a fost de peste 27%.
Arta în ultima jumătate de an a traversat o perioadă de readaptare, dar spre surprinderea noastră, cu siguranță pandemia a dus la o creștere continuă a pieței românești de artă.
"Nu este o piață mică având în vedere interesul crescut. Există înclinație nu doar pentru arta de patrimoniu, ci și spre arta contemporană.
Am analizat în ultimul raport din prima jumătate a lui 2020 motivele care au dus la creșterea favorabilă a pieței de artă și am constatat că iubitorii de artă s-au îndreptat spre unica soluție permisă și posibilă, aceea de a organiza online tururi expoziții și licitații.
Sunt lucrări de artă care încep de la câteva sute de euro și care își pot valorifica creșterea și prețul în timp. Asta înseamnă să investești, să recurgi la tezaurizare, să protejezi valoarea banilor în timp. O lucrare care începe de la 100 de euro poate ajunge să valoreze sute de mii de euro, foarte importante sunt contextul și perioada în care a fost realizate.
Investitorii s-au îndreptat spre maeștri ai operei românești, dar nu s-au limitat la picturi, ci s-au orientat și spre piese de metale prețioase și artă sacră", a explicat la Digi24 Alina Panico, PR manager la o casă de licitații.
Redactare Georgiana Marina