Exclusiv: Desemnarea câștigătorului pentru pasajul Domnești – Centura Capitalei, începută dimineața, terminată seara
În mod repetat oficialii Ministerului Transporturilor, ai Guvernului dar și ai Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) au învinuit firmele participante la licitații de blocarea licitațiile prin depunerea unor contestații. Cazul pasajului de peste Centura București din zona localității Domnești demonstrează însă contrariul, respectiv faptul că nu întotdeauna culpa este a sectorului privat.
În cazul licitației pentru pasajul Domenști, firma câștigătoare l-a avut la un moment dat angajat chiar pe actualul director general al CNADNR, numele câștigătorului a fost anunțat public înainte de încheierea licitației și, nu în ultimul rând, câștigătorul a fost selectat după ce unii membri ai comisiei de licitație au analizat ofertele în cel mai bun caz câteva ore.
Este grav faptul că neregulile privesc chiar pe directorul de achiziții al CNADNR, Horia Nicolae.
O grabă suspectă
Pentru realizarea unui pasaj pe DJ 602, drum județean care traversează Centura București, CNADNR a primit nu mai puțin de 11 oferte la licitația din iulie 2015. Valoarea ofertelor primite a variat între 91 și 176 milioane lei, respectiv între 20 și 39 milioane euro. CNADNR a desemnat drept câștigătoare a licitației asocierea firmelor Straco-Comnord-Specialist Consulting. Prima dintre acestea, liderul asocierii, este o importantă firmă autohtonă de construcții aflată însă în insolvență, în timp ce a doua firmă, Comnord, l-a avut angajat în urmă cu 3 ani chiar pe actualul director general al CNADNR, Cătălin Homor. Semnarea contractului de execuție nu a putut avea loc căci o altă firmă, anume Drumuri și Poduri Gheorghieni, susținută de Pa&Co, s-a adresat CNSC, având câștig de cauză. Consiliul a obligat CNADNR să reevalueze ofertele, însă CNADNR și-a menținut decizia desemnând tot asocierea Straco-Comnord-Specialist Consulting câștigătoare a procedurii.
Ceea ce se reclamă este faptul că, luna trecută, asocierea Straco a fost desemnată câștigătoare în pripă, la o zi după ce Cătălin Drulă, consilier al premierului Dacian Cioloș pe probleme de infrastructură, a anunțat public faptul că CNADNR urma să semneze a doua zi raportul procedurii.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
”Cel mai așteptat proiect este Pasajul Domenști (giratoriul suspendat). Mâine (Vinerea mare, 29 aprilie – n.red.) se finalizează raportul procedurii de evaluare, cu alte cuvinte desemnarea firmei câștigătoare a licitației”, a scris el pe Facebook în data de 28 aprilie. A făcut consilierul premierului astfel presiune asupra CNADNR pentru a desemna rapid câștigătorul licitației sau pur și simplu el avea informația că a doua zi CNADNR urma să semneze raportul procedurii de atribuire? Nu este clar.
Sigur este însă faptul că după mesajul consilierului lui Cioloș conducerea CNADNR a intrat în priză. S-a încercat semnarea raportului procedurii (care dădea câștigătoare asocierea Straco-Comnord-Specialist Consulting), însă lipseau membrii comisiei de licitație. Mai precis, unul dintre aceștia se afla în concediu de odihnă de o săptămână, iar un membru de rezervă al comisiei de licitație plecase din București câteva ore mai devreme, pentru a ajunge într-o localitate din țară unde dorea să sărbătorească Paștile.
Potrivit informațiilor deținute de Digi24, în această situație s-a întocmit rapid o decizie a directorului general CNADNR privind modificarea componenței comisiei de licitație. A fost scoasă din comisie persoana aflată în concediu și a fost inclus drept membru tocmai directorul de achiziții a companiei, Horia Nicolae. Măsură nu tocmai legală căci a apărut conflictul de interese. Nicolae era și persoană responsabilă de acordarea contractului, în calitatea sa de director de achiziții, și persoană care făcea evaluarea ofertelor.
Evaluare care s-a făcut însă doar pe hârtie. Nicolae a avut la dispoziție doar câteva ore pentru a analiza mii de pagini de oferte. Atât decizia directorului general prin care este numit membru în comisia de licitație, cât și raportul procedurii ce consfințește asocierea Straco drept câștigătoare, poartă data de 29 aprilie (vezi foto). Potrivit prevederilor legale, anume HG 925/2006 – norme de aplicare a legislației privind achizițiile fiecare membru al Comisiei de licitație are răspunderea sa, analiza ofertelor se face individual, nu în grup, iar deciziile privind ofertele se iau prin vot. Chiar dacă era șef al direcției de achiziții, Nicolae nu trebuia să aibă acces la conținutul ofertelor, până la momentul la care a fost numit membru al comisiei de licitație. Dacă se acceptă că Horia Nicolae a luat o decizie pe baza analizei făcute de colegii săi de comisie atunci trebuie acceptată ideea că este suficient un singur membru care să parcurgă ofertele, iar ceilalți să consfințească decizia primului. Nici vorbă ca Nicolae să poată astfel invoca analiza ofertelor de către colegii săi. El a fost singurul înlocuit din comisie în data de 29 aprilie.
Rugat să explice cât de complexe sunt în general ofertele din licitațiile CNADNR, un avocat specializat în achiziții publice spune: ”O ofertă conține părți depsre eligibilitatea ofertantului, propunerea tehnică, propunerea financiară. În total fiecare ofertă are 700-1.000 de pagini. Ca să semnezi raportul în calitate de membru al comisie de licitație ar trebui să parcurgi ofertele. Nu poți spune că le-au verificat colegi tăi, poate tu descoperi lucruri care ei nu le-au văzut”, afirmă el. Ceea ce s-a întâmplat în cazul aecstei licitații ”nu este ilegal, ci imoral”. Legea nu impune un interval minim de timp între momentul numirii unui membru în comisia de licitație și momentul la care acesta semnează procedura de atribuire.
Licitația este în prezent contestată. Unul dintre motivele invocate de firmele nemulțumite este faptul că numele firmei câștigătoare a fost vehiculat public, cu zile bune înainte de încheierea procedurii.
Alt motiv este faptul că unui alt ofertant CNADNR nu i-a recunoscut ca experiență relevantă, echivalentă cu pasajul suprateran pentru un drum județean, construirea pasajului suprateran Pipera din București.
Chestionată asupra introducerii directorului Horia Nicolae în comisia de licitație și a timpului scurt avut de acesta la dispoziție pentru analizarea celor 11 oferte, CNADNR nu a oferit până la ora publicării acestor rânduri niciun răspuns. Contactat telefonic Horia Nicolae a promis că va reveni cu un răspuns peste câteva minute, ceea ce nu s-a întâmplat.
- Etichete:
- cnadnr
- centura bucuresti
- catalin homor
- catalin drula
- pasaj domnesti
- licitatii cnadnr
- horia nicolae
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News