În ultima scrisoare de intenţie trimisă către FMI autorităţile promiseseră să reducă nivelul arietatelor la 300 de milioane de lei până la finalul anului 2012 şi să le stingă de tot până la încheierea acordului. Misiunea nu a fost deloc uşoară. La finalul anului trecut, nivelul arieratelor depăşea 840 de milioane de lei, iar în aprilie reuşisem să le reducem doar cu o sută de milioane de lei.
Luna trecută, Guvernul a apelat la un artificiu pentru a scăpa de problema arieralor locale: a scos datorii de 360 de milioane de lei din calcul, pe motiv că sunt cheltuieli contestate, făcute fără acoperire în buget. O altă pată neagră asupra noastră au fost privatizările. Am desemnat în termenul asumat un câştigător pentru preluarea CFR Marfă, dar contractul nu a fost încă semnat. În ceea ce priveşte listrarea pe bursă a pachetelor minoritare de la Romgaz şi Hidroelectrica, demersurile nu au fost încă iniţiate.
Chiar dacă ultimul acord a fost încheiat cu succes, oficialii FMI au atras atenţia că România are nevoie de reforme în sănătate, precum şi de lărgirea bazei de taxare şi finalizarea reformelor în energie şi transporturi. Specialiştii susţin că deocamdată creşterea economică rămâne fragilă şi că există riscuri de înrăutăţire a situaţiei, în lipsa unor reforme structurale.