„Azi au fost discuţii între Comisia Europeană şi ceilalţi colegi miniştri. Un singur punct de pe agendă a fost cel asupra căruia nu ne-am înţeles şi asupra căruia încă nu există un acord, cel legat de Codul fiscal. În rest, mai mult sau mai puţin, suntem în graficul pe care l-am stabilit cu CE”, a spus Eugen Teodorovici.
„Este vorba despre impactul bugetar pe care, normal, Codul fiscal îl are asupra bugetului începând cu anul viitor. Poate că din partea CE este o abordare normală. În schimb, au apreciat foarte mult ceea ce România a făcut în ultima perioadă ca măsuri de dezvoltare economică”, a mai spus ministrul.
Eugen Teodorovici a completat spunând că ar fi fost ideal ca adoptarea Codului fiscal să aibă loc cu acordul FMI şi al CE.
„Suntem oarecum în aceeaşi zonă a estimărilor impactului pentru anul viitor al Codului fiscal. Aşa cum şi Comisia a declarat astăzi, România, ca orice ţară membră, îşi asumă deciziile în economie şi în orice altă zonă. România îşi menţine acele angajamente asumate, în special în zona de reformă structurală”, a adăugat Eugen Teodorovici.
„Orice decizie la nivelul UE nu ne afectează nouă bunul mers la nivelul economiei. Sunt multe alte state membre cu un deficit excesiv, cu mult peste 3%. Sunt multe ţări care au depăşit de foarte mult timp şi foarte greu le este să revină asupra ţintelor iniţial asumate. România nu urmează neapărat un astfel de exemplu, dar România este într-o situaţie economică în care trebuie să ia astfel de măsuri pentru a-şi consolida şi mai mult starea economică. Este o deviere temporară de la acest angajament asumat pe deficit. Eu sper ca în toamnă, când se va realiza bugetul pentru 2016, deja să fie o scădere de la cei 2,9% - deficit estimat pentru 2016 - undeva în zona lui 2,5%”, a mai spus ministrul de Finanţe.
Citiți și: