Leul amenință să ajungă la cea mai mică a valoare a sa din ultimii cinci ani, în contextul disputelor politice. Economiștii spun însă că nu există legătură între cele două fenomene.
Foto: Cursul leului (alb), forintului (portocaliu) și zlotului (albastru) de la începutul lunii, normalizate pentru a pleca din același punct.
Devalorizarea leului n-are legătură atât cu criza politică din aceste zile, cât cu o tendință regională și cu schimbarea atitudinii investittorilor față de monedele din regiune, a apreciat joi Radu Crăciun, președinte al BCR Pensii și a Asociației Analiștilor Financiari Bancari, într-un articol apărut pe pagina proprie de internet.
În sprijinul afirmațiilor sale Crăciun prezintă, pe lângă evoluția leului, și pe cea a forintului maghiar și a zlotului polonez în cursul acerstei luni. ”Toate monedele din regiunje s-au depreciat în ultimele zile într-o mișcare care sugerează mai degrabă o schimbare de atitudine a investitorilor față de piețele din regiune”, spune el. Crăciun reamintește că tendința de slăbire a caracterizat doar piața valutară în condițiile în care ”piața titlurilor de stat nu a reflectat prin prețuri ieșiri masive de capital”.