Investiţiile străine vor începe să curgă din nou în România, susţin analiştii de la Ernst&Young. Însă nu acum, ci peste vreo doi ani, dar deja străinii se uită cu ochi mai buni la acest teritoriu, fiind mulţumiţi de anumiţi indicatori şi de potenţialul de creştere economică. Dar, înainte să dea buzna cu banii, străinii vor să fie 100% siguri că vor să investească în România. Este o precauţie moştenită dintr-o perioadă în care nici economia României şi nici cea a Europei nu se simţeau bine, se arată în analiza Ernst&Young.
Calificativul bun de investiţii ajută România, atrage atenţia deţinătorilor de capital, dar nu este totuşi suficient, spun analiştii. România trebuie să mai demonstreze că poate continua creşterea economică, că poate menţine stabilitatea politică şi legislativă. Conform studiului Ernst&Young, în acest moment multe companii mari sunt cu ochii pe economia de la noi, dar nu vor investi încă.
Experţii văd o creştere importantă a investiţiilor, dar în doi ani, cu condiţia ca nimic să nu se deterioreze în această perioadă. În acest moment se vorbeşte despre o Românie separată de Bulgaria din multe puncte de vedere. Comparaţia se face mai degrabă cu Polonia, unde climatul este mult mai atractiv.
România a depăşit Ungaria în topul celor mai atractive ţări pentru investiţii străine în Europa Centrală şi de Est în 2014, situându-se pe locul al treilea în regiune. Este devansată doar de Polonia şi Cehia, iar dacă va menţine acest ritm, ar putea ajunge pe locul 2 în 2015, potrivit aceloraşi date.
Anul trecut, investiţiile străine directe în România au urcat cu 26,8% comparativ cu anul anterior la 2,71 miliarde euro, vârful ultimilor patru ani, dupa ce în 2012 s-a consemnat prima creştere de la începutul crizei.
Business Club