Autoritățile din Republica Moldova intenționează să prelungească cu 3 ani contractul de import de gaze naturale de la gigantul rus de stat Gazprom care expiră la finalul acestui an, respectiv până în 2019, când este planificată finalizarea gazoductului Ungheni-Chișinău.
Realizarea acestuia ar permite satisfacerea integrală a cererii de gaze naturale de peste Prut prin exporturi ale producătorilor de gaze din România, potrivit Profit.ro.
"Partea moldavă a informat recent partea română că, la sfârșitul acestui an, expiră contractul de aprovizionare cu gaze naturale încheiat cu compania rusă Gazprom, intenționând o prelungire a acestuia pe o perioadă de 3 ani, respectiv sfârșitul anului 2019, moment care se dorește să coincidă cu finalizarea construcției gazoductului Ungheni-Chișinău", se arată într-un document oficial de luna aceasta al Guvernului de la București.
Anul trecut, Republica Moldova, care este aproape 100% dependentă gazeifer de Rusia, a cumpărat de la Gazprom puțin peste 1 miliard de metri cubi de gaze naturale (1,007 miliarde mc), cantitate cu peste 4% mai mică față de 2014, statul moldovean înregistrând în 2015 cel mai scăzut consum de gaze din 1991 încoace, de la declararea independenței. Este vorba de cantitățile destinate strict Republicii Moldova, care nu includ livrările Gazprom către regiunea Transnistria, controlată de regimul separatist de la Tiraspol.Gazoductul Ungheni-Chișinău, prelungire a conductei Iași-Ungheni, pusă integral în funcțiune la finalul anului trecut, ar putea fi finalizat până la sfârșitul anului 2019 și pus în funcțiune în 2020, cu o capacitate maximă de transport de 1,5 miliarde mc de gaze, care ar permite satisfacerea integrală a cererii de gaze naturale de peste Prut prin exporturi ale producătorilor de gaze din România, punând capăt dependenței Basarabiei de livrările de gaze din Rusia.
"Transgaz analizează în prezent decizia de implicare a companiei, în calitate de investitor, în construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, decizie care poate fi luată numai după o analiză exhaustivă a tuturor aspectelor pe care acest proces le implică", se mai menționează în documentul guvernamental citat.
Gazoductul Ungheni-Chișinău ar urma să fie o prelungire a conductei Iași-Ungheni, a cărei componentă de peste Prut este administrată de compania de transport gaze Vestmoldtransgaz, controlată integral de statul moldovean. Potrivit unui raport realizat de centrul de studii Expert Grup, operatorul român de transport gaze Transgaz, controlat de Ministerul Economiei de la București, a trimis deja o scrisoare de intenție în care și-a exprimat interesul de a deveni acționar la Vestmoldtransgaz.
În ultima parte a lunii august, Transgaz și Vestmoldtransgaz au semnat un acord de colaborare, care stabilește principiile generale de cooperare dintre cei doi operatori de sistem și transport gaze naturale, în special în domeniul dezvoltării în continuare a proiectului de interconectare a sistemelor de gaze naturale din România și Republica Moldova.