Guvernul ar putea renunţa la taxa de 2% impusă companiilor din energie prin Ordonanţa de Urgenţă 114. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Senatului la începutul întâlnirii pe care o are cu reprezentaţii acestor firme. Călin Popescu Tăriceanu susţine că şi premierul Viorica Dăncilă ar fi recunoscut că taxa este excesivă. Discuţia de la Parlament are loc în contextul în care companiile din energie şi-au exprimat nemulţumirea faţă de prevederile ordonanţei.
Călin Popescu Tăriceanu: „Am constatat că există și efecte adverse ale ordonanței, pe care dorim să le remediem. Am discutat în prealabil cu doamna prim-ministru Viorica Dăncilă în legătură cu Ordonanţa 114 şi ceea ce vă spun dumneavoastră i-am spus şi dumneaei - nu mă feresc să discutăm, avem un dialog foarte bun şi foarte sincer - şi i-am împărtăşit îngrijorările mele, pentru că o parte din îngrijorările dumneavoastră le-am preluat, prin cei cu care am avut un dialog până acum, şi i-am explicat că această taxă de 2% pe companiile din energie afectează grav posibilităţile de dezvoltare în continuare şi atingerea unor indicatori de performanţă, de profitabilitate care sunt de aşteptat la aceste companii. Şi doamna prim-ministru a consimţit că această taxă este excesivă şi trebuie să analizăm şi cel mai probabil o să renunţăm la această taxă de 2%.”
„Ordonanța lăcomiei” scumpește facturile la electricitate cu cel puțin 5%
Facturi mai mari, companii care se vor retrage de pe piaţă şi investitori care vor ocoli România. Acestea ar putea fi efectele taxării suplimentare a companiilor din energie, prevăzute în „Ordonanţa lăcomiei”, avertizează reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Energie Electrică din România.
Laurențiu Ursulescu, reprezentant AFEER: „Impactul la consumator nu va fi de doar 2%, am făcut calcule și va fi undeva între 5% și 8%. Pentru că această contribuție este plătită de toți cei din lanțul de la producție, trading, transporartor, distribuitor. Toți plătesc 2% și ajungem la consumator, cel puțin 5%. O taxare cu 2% este peste marja de profit. Normal că un posibil investitor se va gândi de două ori.”
Consultant fiscal: Companiile din energie vor plăti 2% din cifra de afaceri și pe 2018. Cum va calcula ANRE?
Deoarece Ordonanța de urgență 114/2018 prin care Guvernul a introdus noi taxe pentru bănci și companii din energie și telecomunicații a intrat în vigoare pe 28 decembrie și nu a inclus o normă tranzitorie pentru titularii de licențe din domeniul energiei, aceștia vor plăti taxa și pe 2018, susține consultantul fiscal Gabriel Biriș.
Referindu-se la OUG 114/2018, catalogată de guvernatorul Mugur Isărescu drept o „trăsnaie”, consultantul fiscal susține că va fi bulversată o piață esențială și că din actul normativ lipsesc clarificări esențiale.
„«Trăsnaia» prevede o creștere a contribuției datorate de titularii de licențe în domeniul energiei electrice (tot lanțul: producători de energie, traderi, transportatori, distribuitori) datorează o contribuție mărită de la 0,2% la 2% din cifra de afaceri. Buun... OUG 114 a fost publicată pe 28 decembrie și a intrat în vigoare în aceeași zi. Trăsnaia nu conține o dispoziție tranzitorie, deci creșterea a intrat în vigoare pe 28 decembrie. Cum calculează contribuția pe 2018? 2% la cifra de afaceri pe tot anul 2018? Sau 2% la cifra de afaceri pe 4 zile din 2018? Pare că nici ANRE nu știe cum...”, scrie Gabriel Biriș pe contul său de Facebook.
Arătând „cum au reușit oamenii ăștia să bulverseze o piață esențială atât pentru industrie cât și pentru consumatori”, consultantul fiscal se întreabă: „Incompetență sau rea credință?”.
Acesta mai susține că, prin aplicarea acestei taxe de 2% „la fiecare jucător de pe lanț, în cascadă”, „cel puțin un sfert din prețul energiei la priză va fi astfel compus din această contribuție (minim 6% pentru un lanț scurt de distribuție din 4 jucători) și TVA”.
Mugur Isărescu, replică acidă pentru Eugen Teodorovici. „Ne-a luat prin surprindere trăsnaia”
Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, s-a declarat derutat și confuzat de Ordonanța de urgență a Guvernului care introduce așa-numita taxă pe lăcomie și a spus că ea trebuia discutată în Comitetul Național de Stabilitate Macroeconomică înainte de a fi adoptată. „Ne-a luat prin surprindere trăsnaia, este o ordonanță pe care nici nu știi de unde să o apuci”, a mărturisit guvernatorul BNR, care i-a dat o replică acidă și ministrului de finanțe, Eugen Orlando Teodorovici.
Sursa: Digi24, Agerpres