Studiu Eurostat. Energie ieftină în România, dar greu de achitat

Data actualizării: Data publicării:
bani factura captura

Consumatorii casnici au plătit în a doua jumătate anului trecut doar 3,4 euro pentru 100 de kilowaţi oră de energie produsă din arderea gazelor. Este cel mai mic preţ în rândul celor 28 de membre state ale Uniunii Europene, arată cel mai recent raport Eurostat.

România este în careul celor patru ţări în care gazul costă mai puţin de patru euro, însă Eurostat a dus analiza mai departe şi a ajustat preţurile la nivelul de trai din fiecare stat. În clasamentul în care preţul gazului este calculat în moneda virtuală a puterii de cumpărare, România nu mai stă chiar atât de bine.

Sunt 10 ţări în care consumatorilor casnici le este mai uşor să achite facturile la gaze. De exemplu, deşi în Marea Britanie gazul este de aproape două ori mai scump decât în România, nivelul de trai al populaţiei este suficient de ridicat cât să nu transforme factura într-o povară.

Tot în a doua jumătate anului trecut, consumatorii casnici din România au plătit 13 euro pentru 100 de megawaţi oră de electricitate. La fel ca în cazul gazelor, dacă tarifele sunt printre cele mai mici din Europa dacă sunt calculate în moneda unică.

Ajustarea datelor la puterea de cumpărare arată că în România este pe locul al treilea la povara facturilor la curent. Consumatorii casnici din Portugalia au cea mai scumpă electricitate comparativ cu nivelul lor de trai. Facturile sunt mari şi pentru germani. Iar în România plata electricităţii presupune un efort la fel de mare ca în Spania.

De asemenea, preţul energiei a crescut destul de mult în România a doua jumătate a anului trecut, arată raportul Eurostat. Cel mai mult s-a scumpit gazul, cu 7,2%, în vreme ce preţul curentului electric a crescut cu 6,1% comparativ cu semestrul doi din 2014.

Mai mult, o bună parte din factură nu ajunge în conturile companiilor de electricitate şi gaz pentru energia consumată, ci în visteria statului. La gaz, nu mai puţin de 47% din factura finală reprezintă taxe. Doar în Danemarca procentul este mai mare. Acolo 57% din preţul gazelor este determinat de stat. La electricitatea vândută în România pondera taxelor este mai mică decât la gaze, de doar 29%.

Raportul arată că în Uniunea Europeană, electricitatea pentru consumatorii casnici s-a scumpit cu 33% din 2008 până la finele anului trecut. Preţul gazului a avut un salt mai scăzut, de 14% din 2008 până în 2015 şi, în funcţie de codiţiile de pe piaţa petrolului a avut şi perioade de scădere, cum a fost în prima jumătate a anului trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...