România ocupă a zecea poziție europeană din punct de vedere a ponderii energiei eoliene în totalul producției, cu 10% din total, peste Austria sau Olanda.
Aproximativ 315.000 din cele 3,1 milioane de gigawatt-oră (GWh) de energie electrică brută generate în 2016 în Uniunea Europeană (UE) provin din energia eoliană. Cu alte cuvinte, vântul a produs 10% din energia electrică totală produsă în UE în 2016, potrivit datelor prezentate luni de Eurostat.
Proporția energiei eoliene în total este de cinci ori mai mare decât în 2005 (2%). Ca atare, vântul este a patra sursă de energie electrică în UE, după energia termică (49%), energia nucleară (26%) și hidro (12%).
În statele membre ale UE, Danemarca a înregistrat cel mai mare procentaj de energie eoliană în producția totală de energie electrică, respectiv 43% în 2016. Lituania a înregistrat 27%, Irlanda 21%, Portugalia 20%, iar Regatul Unit 14%. România a înregistrat în jur de 10% cam cât Suedia și a fost urmată de Croația, Austria, Polonia, Olanda. Cel mai prost stau din acest punct de vedere Slovacia, Malta, Slovenia și Cehia. Letonia și Ungaria au înregistrat ambele 2%, iar Franța, Luxemburg și Finlanda în jur de 4%. Producția de energie electrică eoliană crește cel mai rapid în Lituania și Danemarca.
În comparație cu anul 2005, contribuția energiei eoliene la generarea totală de energie electrică a crescut în toate statele membre ale UE care utilizează energia eoliană ca sursă de energie electrică.
Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Lituania (de la 0% la 27% sau + 27 puncte procentuale pp), Danemarca (+24 pp), Portugalia (+17 puncte procentuale), Irlanda (+16 pp) (+13 pp), Spania și Germania (ambele +11 puncte procentuale).