România cere o cooperare regională pentru a dezvolta proiecte eoline pe mare

Data publicării:
eoliene pe mare
Potențialul eolian al Mării Negre este uriaș, iar România caută o cooperare regională pentru astfel de proiecte Foto: Guliver/GettyImages

România cere o cooperare regională pentru a dezvolta proiectele eoline de pe mare. Potențialul este uriaș: pot fi culese cantități uriașe de energie, în perspectiva atingerii neutralității climatice în 2050.

În cadrul acestei tranziții către verde, România intenționează să folosească mai mult gaze pentru a reduce emisiile, însă cu ținte destul de ambițioase, nu este doar o simplă conversie. E nevoie de investiții care să ducă la decarbonizarea sectorului gazului.  

Pentru a facilita cooperarea regională ar fi necesară o platformă în domeniul energiei regenerabile offshore între statele membre.

„Putem să dezvoltăm cu succes capacități eolinene offshore pe baza experienței acumulate la implementarea proiectelor pe uscat”, spune Nicolae Havrileț, secretar de stat Ministerul Economiei.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Potențialul eolian al Mării Negre ar fi uriaș, de peste 94 de GW, arată un studiul al Energy Policy Group, un think-tank independent specializat în analiza strategică a politicilor și piețelor de energie.

22 de GW ar putea fi instalați în turbine fixate pe fundul mării, în ape puțin adânci, iar 72 de GW în capacități flotante.

Potențialul este uriaș în condițiile în care totalul capacităților de producție din țară este acum de circa 20 de GW și în realitate sunt folosite, în funcție de necesar, mai puțin de jumătate.

Strategia Uniunii Europene prevede creșterea de 25 de ori a capacităţilor eoliene de pe mare. Ar urma să urce de la nivelul actual de 12 GW până la cel puţin 60 GW în 2030 şi 300 GW până în 2050.

Gazul va fi „lignitul de mâine”

Comisia Europeană estimează că vor fi necesare investiţii de aproape 800 de miliarde de euro în capacități de energie regenerabilă până în 2050, anul în care ar trebuie să fie atinsă neutralitatea climatică.

Pentru România, gazul natural reprezintă o contribuție semnificativă la securitatea energetică națională, a susținut oficialul Ministerului Economiei în cadrul conferinței Romanian International Gas Conference.

Strategia națională prevede conversia pe gaze a mai multor capacități care acum folosesc cărbune. Însă, atrag atenția experții, gazul va fi „lignitul de mâine”. Deja Uniunea Europeană își impune ținte și mai ambițioase pentru următorii zece ani.

„În 2030, doar 17-18 % din producția de energie a UE ar mai trebui să provină din resurse fosile. Această cotă, dată fiind eliminarea cărbunelui, va fi acoperită preponderent de gaz”, a explicat Mihnea Cătuți, senior analist EPG.

Însă, în condițiile în care poluarea va fi penalizată puternic în următorii ani, prin sisteme de taxare, investițiile trebuie să aibă în vedere țintele climatice pe termen lung. Chiar și pentru investițiile care au la bază gazul trebuie gândite soluții de reducere a poluării, cum ar fi centrale cu colectare de dioxid de carbon.

Partenerii noștri
Playtech
Piedone a închis mall-ul Băneasa! Ce a găsit în restaurante şi în Carrefour l-a convins să pună lacătul...
Digi FM
Titi Aur: Greșelile pe care le facem la volan iarna și de ce nu sunt anvelopele all-season o soluție bună
Pro FM
Shakira, prima apariție după ce a fost internată de urgență în spital. Artista a fost surprinsă părăsind un...
Film Now
Tragediile din viața lui John Travolta. Cum și-a pierdut fiul cel mare și soția
Adevarul
Cine este controversatul preot Ciprian Mega. Candidatul respins la prezidențiale, acuzat de legături cu...
Newsweek
Pensiile militare și sociale, tăiate la CCR și Av. Poporului, unde se dau 50.000 lei pensii speciale
Digi FM
A stat în spital mai bine de două luni și a slăbit zece kilograme. Mihai Leu, dezvăluiri despre starea de...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Un bărbat din Mehedinți a rămas blocat în casă de propriul câine. A sunat la 112 de teamă că va fi atacat de...
Film Now
Regizorul „The Brutalist”, nominalizat la zece categorii la Oscar, susține că e falit: „Am trăit dintr-un...
UTV
Mario Fresh trăiește o nouă poveste de dragoste? Cine este Anastasiia Mishchenko, modelul ucrainean care i-ar...