Reuters: Victoriile activiștilor de mediu asupra companiilor energetice din Vest vor muta banii din petrol spre Rusia și Arabia Saudită

Data actualizării: Data publicării:
sonda de petrol
Sondă petrolieră. Foto: GettyImages

Activiștii de mediu care au obținut recent victorii importante împotriva marilor companii petroliere occidentale au suporteri neașteptați în Arabia Saudită, Abu Dhabi și Rusia. Presiunile în creștere asupra Vestului de a reduce mai rapid emisiile de carbon vor însemna vânzări mai mari pentru Saudi Aramco, Abu Dhabi National Oil Company, Gazprom și Rosneft, scrie Reuters într-o analiză.

Înfrângerile suferite în instanță și în consiliul de administrație de Royal Dutch Shell, ExxonMobil și Chevron le pun sub presiunea de a reduce emisiile de carbon mai repede decât și-au propus. Iar asta e o veste bună pentru compania națională de petrol din Arabia Saudită, Saudi Aramco, pentru Abu Dhabi National Oil Company și pentru Gazprom și Rosneft din Rusia. Înseamnă afaceri mai mari pentru ele și pentru Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

"Cererea de petrol și gaze nu a atins încă vârful, va mai fi nevoie de rezerve. Însă companiile internaționale nu vor mai avea voie să investească în zona asta, așa că va trebui să intervină companiile naționale", spune Amrita Sen de la firma de consultanță Energy Aspects.

Activiștii de mediu au repurtat o victorie însemnată la un tribunal din Olanda, obligând Royal Dutch Shell să reducă drastic emisiile de carbon, ceea ce presupune reducerea producției de petrol și gaze. Compania va ataca decizia cu apel.

În aceeași zi, două companii petroliere de top din Statele Unite, ExxonMobil și Chevron, au pierdut lupta cu acționarii, care le acuză că nu iau măsuri de combatere a schimbărilor climatice.

"Pare că Vestul o să trebuiască să se bazeze mai mult pe ceea ce numește regimuri ostile pentru a-și asigura producția", a glumit un executiv de top al grupului rusesc Gazprom, referindu-se la companii de energie de pe întreg globul, deținute în totalitate sau în majoritate de stat.

Saudi Aramco, Adnoc și Gazprom au refuzat să comenteze oficial aceste aspecte, scrie Reuters. La fel și Rosneft.

Pierderi pentru unii, câștiguri pentru alții

Un director de la Saudi Aramco arată că decizia instanței olandeze va înlesni mărirea producției de către OPEC.

"E nemaipomenit pentru Aramco", a spus el.

Marile companii occidentale, precum Shell, s-au extins susținut în ultimii 50 de ani, pe măsură ce Vestul încerca să se elibereze de dependența energetică față de volatilul Orient Mijlociu și de Rusia.

Aceleași mari companii vestice, inclusiv British Petroleum și Total, au întocmit planuri de a tăia drastic emisiile de carbon până în 2050. Cu toate acestea, se confruntă cu o presiune în creștere din partea investitorilor de a face și mai mult pentru a atinge ținta susținută de ONU în privința limitării încălzirii globale.

Saudi Aramco, listată la bursa saudită și deținută în majoritate de stat, nu este supusă acelorași presiuni de a reduce emisiile de carbon, deși conducerea regatului dorește o creștere masivă a utilizării energiei regenerabile.

Gazprom se așteaptă ca cererea de gaze naturale să crească în deceniile următoare și, prin urmare, să joace un rol mai mare în consumul de energie decât sursele regenerabile și hidrogenul.

Marile companii occidentale controlează aproximativ 15% din producția mondială, în vreme ce OPEC și Rusia dețin o cotă de circa 40%. Aceste cote au rămas relativ constante în ultimele decenii, pe măsură ce cererea în creștere a fost satisfăcută de noi producători, cum sunt micile firme private de petrol și gaze de șist din SUA, care astăzi se confruntă cu aceleași presiuni legate de schimbările climatice.

Cerc vicios

Din 1990, consumul global de petrol a crescut de la 65 de milioane de barili pe zi la 100 de milioane de barili pe zi, cea mai mare parte a acestei creșteri alimentând Asia.

Țări precum China și India nu și-au luat niciun angajament privind reducerea consumului de combustibili, care, privit din perspectiva consumului per capita, reprezintă doar o mică parte comparat cu Occidentul. China se va baza masiv pe gaze pentru a-și reduce consumul imens de cărbune.

Agenția Internațională pentru Energie (IEA), care supraveghează politicile energetice ale Occidentului, a emis un apel puternic luna trecută, în care îndeamnă lumea întreagă să renunțe la dezvoltarea industriilor de petrol și gaze. Dar nu a oferit o formulă prin care să reducă și cererea.

În ciuda presiunilor din partea activiștilor de mediu, a investitorilor și a băncilor de a reduce emisiile de carbon, marile companii occidentale au sarcina și de a menține un nivel ridicat al dividendelor, pe fondul datoriilor imense. Dividendele companiilor petroliere contribuie semnificativ la fondurile de pensii.

"Este vital ca industria globală de petrol să se alinieze țintelor Acordului de la Paris. Dar asta trebuie făcut în același ritm cu politicile de mediu, cu schimbări pe partea de cerere și cu reorganizarea sistemului energetic mondial", a declarat Nick Stansbury, de la firma Legal & General, care administrează bunuri de 1.800 de miliarde de dolari în numele deponenților, pensionarilor și al instituțiilor.

"A obliga o companie să adopte un asemenea comportament prin ordin judecătoresc (dacă va rămâne definitiv) nu poate duce decât la mărirea prețurilor și dispariția profiturilor", a mai spus Stansbury. Legal & General, unul dintre cei mai mari administatori de fonduri din lume, deține acțiuni la majoritatea principalelor companii petroliere.

Transfer de avuție

În ultimele două decenii, au avut loc procese privind schimbările climatice în 52 de țări din lume - 90% dintre ele în SUA și UE, potrivit firmei de consultanță în managementul riscurilor Verisk Maplecroft.

"În Occident, investițiile în energie se vor plafona de teama reglementărilor și a deciziilor instanțelor. Apoi, vom vedea plafonarea dividendelor", a declarat reprezentantul Aramco. Compania plătește cele mai mari dividende anuale, în valoare de 75 de miliarde de dolari.

În ultimii cinci ani, IEA a prezis o criză acută de petrol și creșterea prețurilor, din cauza lipsei de investiții după căderea prețurilor în perioada 2014-2017.

O creștere a prețurilor la petrol, combinată cu scăderea puterii marilor companii petroliere ar însemna un transfer major de avuție din Occident către țări ca Rusia și Arabia Saudită, până când cererea va începe să scadă nu numai în Vest, ci și în Asia.

"Petrolul și gazele vor fi exploatate în continuare. Numai că la standarde de mediu, sociale și de guvernanță (standarde ESG - n.r.) mai reduse", a spus directorul unui producător din Orientul Mijlociu, care anterior a lucrat pentru o mare companie petrolieră.

Partenerii noștri
Playtech
Cele 5 declarații șocante ale lui Trump despre NATO care ridică întrebări privind...
Digi FM
Dan Negru, despre ultimul mesaj primit de la Silviu Prigoană: „Mă uitam în telefon. Îmi pare rău”
Pro FM
Andrea Bocelli, despre secretul căsniciei cu Veronica Berti, care îi e soție de peste două decenii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Scandalul întâlnirii lui George Simion cu un spion rus. Marcel Ciolacu îi cere demisia șefului Comisiei...
Newsweek
Pensie mărită în decembrie pentru 2.200.000 de pensionari. În ce zile se dau banii?
Digi FM
Cum l-a cunoscut Irina Fodor pe soțul ei, Răzvan Fodor. Ce diferență de vârstă e între ei
marine le pen
Procurorii cer ca Marine Le Pen să nu mai poată candida la funcții publice, în procesul de deturnare de...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ana Baniciu si-a aratat casa veche de un secol, renovata in mare stil. „Am incercat sa ii dam un aspect...