Criza din Turcia îngroapă unul dintre cele mai importante proiecte energetice ale României. Cablul electric submarin prin care urma să exportăm electricitate până pe cealaltă parte a Mării Negre este abandonat de autorităţi. Şi asta, din cauza instabilităţii de la Ankara, spune un oficial din Ministerul Energiei. Este pentru prima dată când un reprezentant al Guvernului anunţă în mod public că un proiect despre care se vorbeşte de 14 ani nu se mai face.
Proiectul cablului submarin prin care România urma să exporte energie electrică în Turcia există încă din 2002. Iar anul trecut, Guvernul Victor Ponta discuta cu avocaţi, ambasadori şi şefi de companii pentru a perfecta o nouă înţelegere.
„Este un proiect strategic pentru România. O cale de transport, de infrastructură energetică care să ne lege de Turcia, un mare consumator”, spunea fostul premier în februarie 2015.
Acum, proiectul pare îngropat definitiv.
„Nu cred în proiectul ăsta cu cablul submarin către Turcia şi o să vă spun şi de ce: nu este o zonă stabilă în momentul de faţă. Adică cel puţin în orizontul 2030 nu cred. Este un proiect greu de realizat şi nu o să se regăsească în strategie”, spune Corina Popescu, secretar de stat Ministerul Energiei.
Reprezentanţii Guvernului spun că, de fapt, nici Turcia nu vrea acest proiect. Turcia ar vrea ca electricitatea să circule în ambele sensuri, nu să fie doar piaţă de desfacere pentru energia românească.
Şi proiectul gazoductului către Republica Moldova este deocamdată abandonat. Dacian Cioloş a mers la Chişinău pentru a vira 60 de milioane de euro din împrumutul de 150 de milioane către ţara vecină. O parte din bani vor finanţa şi conducta de gaz care stă nefolosită între Iaşi şi Ungheni.
„Transgazul e gata să investească în măsura în care există o abordare constructivă și din partea Republicii Moldova”, a spus Dacian Cioloş, Premierul României.
Pentru gazoductul Iaşi-Ungheni, România a cheltuit deja peste 25 de milioane de euro. Prin conducta de 42 de kilometri nu circulă însă, deocamdată, niciun centimetru cub de gaz, pentru că magistrala nu ajunge la Chişinău.